Netanjahu: Európa az ellene terroristákat küldő Iránt próbálja békítgetni

Képtalálat a következőre: „netanjahu iran eu”

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
        Jeruzsálem, 2018. szeptember 12., szerda (MTI) – Európa megpróbálja megbékíteni Iránt, miközben az terrorista csoportokat küld ellene – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányának szokásos heti ülésén, amelyet a hét eleji zsidó újév miatt vasárnap helyett ezúttal szerdán rendeztek.
    A szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek keddi, tizenhetedik évfordulójáról is megemlékezve az izraeli kormányfő bírálta az európai országok Iránhoz fűződő politikáját.
    “A világot kihívás elé állítja a radikális iszlám terrorizmus, egyrészt az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) szunnita szélsőségessége, másrészt Irán síita radikalizmusa” – hangsúlyozta Netanjahu. “Mindkettőnek egy a célja: a szabad társadalmak felszámolása, Izrael elpusztítása és végső soron a nyugati és más országok tönkretétele”- tette hozzá.
    “Eljött az ideje, hogy a világ összefogjon a terrorszervezetek elleni küzdelemben. Bizonyos mértékben meg is teszik az Iszlám Állam ellen, de nem teszik meg Iránnal szemben”– folytatta.
    “Éppen ellenkezőleg, azt látjuk, hogy miközben Irán terrorista csoportokat küld Európa földjére, az európai vezetők békítgetik és nyugtatgatják Iránt, ami elfogadhatatlan”– hangoztatta Netanjahu.
    Szavaival arra a – francia, német és belga hatóságoknak átadott – izraeli hírszerzési értesülésre utalt, amely egy iráni diplomata vezette csoport letartóztatásához vezetett, mert egy pokolgép felrobbantását tervezték az iráni Népi Mudzsahedek nevű disszidens csoport franciaországi konferenciáján, június harmincadikán.
    A kormány ülése előtt a miniszterelnök helyesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) washingtoni diplomáciai képviseletének bezárásáról.
    “A palesztinok megtagadják tárgyalások kezdését Izraellel, sőt hamis állításokkal Izraelt támadják a nemzetközi fórumokon”– vélekedett Benjámin Netanjahu. “Izrael nagyra értékeli a Trump-kormány döntését, és támogatja az amerikai lépéseket, amelyek célja annak megvilágítása a palesztinok számára, hogy az Izraellel folytatott tárgyalások megtagadása és az Izrael elleni féktelen támadások nemcsak nem mozdítják elő a békét, hanem bizonyosan nem teszik jobbá számukra a dolgokat” – értékelte Netanjahu a washingtoni határozatot.
    Az Egyesült Államok hétfőn tájékoztatta arról a palesztinokat, hogy bezáratja a PFSZ képviseletét, mert nem bocsátkoztak komoly béketárgyalásokba Izraellel. Korábban ugyanezen okból pénzügyi szankciókkal sújtották őket.
MTI 2018. szeptember 12., szerda 16:11

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?