Folytatják a határ menti zavargásokat a Gázai övezetnél, pénteken meghalt egy palesztin


Zavargások
Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
     Jeruzsálem, 2018. szeptember 21., péntek (MTI) – A palesztin hatóságok szerint meghalt egy palesztin és több tucat tüntető megsebesült a határ menti szokásos pénteki zavargásokban a Gázai övezetnél – jelentette az izraeli tízes kereskedelmi tévé esti híradója pénteken.
    Az erőszakos tüntetéseken ezen a pénteken mintegy tizenötezren vettek részt. A palesztinok számos helyen megpróbáltak áttörni a határkerítésen és kárt tenni a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határt jelző kerítésekben és berendezésekben.
    Az izraeli oldalon álló katonák tömegoszlató fegyverek bevetésével próbáltak úrrá lenni a helyzeten, és több esetben tüzet nyitottak a határ védelmében. A sebesülések nagy részét a könnygáz belélegzése okozta, de számos esetben lőtt sebeket is elláttak a palesztin egészségügyiek.
    Az izraeli katonák arról számoltak be, hogy a gázaiak ezen a pénteken is gránátokat, robbanószerkezeteket és köveket dobáltak feléjük, valamint gumiabroncsokat égettek a határ mentén. Egy izraeli katona könnyebben megsebesült.
    Az izraeli légierő az összecsapások során légitámadást hajtott végre az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet egyik állása ellen.
    Jahíje Szinuár, a Hamász vezetője is ellátogatott  az egyik tüntető csoporthoz, és a tiltakozás folytatására szólította fel a gázaiakat, amíg csak fel nem oldják az övezet elleni blokádot.
    A tüntetéssorozat március végi kezdete óta 183 palesztin vesztette életét a határ mentén az erőszakos tüntetéseken, amelyeket Izrael a Hamász szándékos provokációjának tekint.
MTI 2018. szeptember 21., péntek 20:15

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?