Haifa leváltotta , Tel-Aviv újraválasztotta polgármesterét, Jeruzsálemben újabb forduló dönt

https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2018/10/F181030MV07-1-640x400.jpgHaifa polgármester-jelöltje, Einat Kalisch Rotem a városi választások reggelén leadja szavazatait, 2018. október 30-án Haifában. (Meir Vaknin / Flash90)

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem, 2018. október 31., szerda (MTI) – Haifa leváltotta , Tel-Aviv újraválasztotta polgármesterét, Jeruzsálemben pedig újabb forduló dönt a helyhatósági választások eredményéről – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

Izrael északi tengerparti kikötővárosában, Haifán változást akartak a helyiek, s menesztették tizenöt éve kormányzó polgármesterüket, noha mellette kampányolt a kormánykoalíció több neves politikusa. Helyette nagy többséggel egy fiatal várostervező-építész nőt választottak meg.
Ezzel az ország hetven éves történetében először áll majd nő a három legfontosabb izraeli város, Jeruzsálem, Tel-Aviv és Haifa egyikének élén. Megválasztása politikai drámák sorozatát hozta, ugyanis egy helyi bíróság először kizárta az indulásból, mert a szociáldemokrata Munkapárt ügyvédje tévedésből azt jelentette be, hogy két párt támogatja, és ez szabálytalan, majd a legfelsőbb bíróság fellebbezése után mégis engedélyezték részvételét a választásokon.
Jeruzsálemben csak november 13-án, a második fordulóban dől el Nir Barkat utódjának személye, mivel a négy induló jelölt közül senki nem tudta megszerezni a minimális negyven százalékot. Az ultraortodoxok támogatását élvező Móse Leon fog megküzdeni Ofer Berkoviccsal, a szekulárisok jelöltjével, miután meglepetésre kiesett a versenyből a Likud színeiben induló Zeév Elkin, pedig Benjámin Netanjahu miniszterelnök is mellette kampányolt.
Tel-Avivban nem történt változás, ismét győzött már az első fordulóban a várost 1998 óta a baloldal színeiben vezető Ron Huldai, aki ezzel ötödször is újabb öt évre polgármester lesz.
A 2013-ashoz képest tíz százalékkal magasabb részvételt mértek az idei helyhatósági választáson, amihez jelentősen hozzájárulhatott, hogy első alkalommal rendeltek el munkaszüneti napot Izraelben a helyi önkormányzatok új irányítóinak megválasztására.

MTI 2018. október 31., szerda 5:56

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?