szerző:
hvg.hu

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke ünnepi levelében azt írta: azonos állampolgári közösség tagjaiként közös vallási hagyományunk a Biblia és annak tanításai – mindez összeköt Bennünket.

“Boldog karácsonyt kívánunk mindazoknak, akik a názáreti rabbi születését ünneplik” – írta Heisler, aki az általa egyik legnagyobbnak tartott kortárs ortodox rabbitól, Shlomo Riskintől idézett:

“a keresztény hagyomány szerint karácsony éjjelén született gyermek „rabbi példakép”. A Názáretből való Jesua számos olyan dolgot hirdetett ugyanis, amelyet így vagy úgy, de a rabbinikus zsidóságban is megtalálunk. A kereszténység a Tórából, a zsidóság prófétai és korai rabbinikus hagyományaiból nőtt ki, majd indult el világhódító útjára.”

A Mazsihisz elnöke ezután azt írja: noha hosszú időre végtelenül eltávolodtunk egymástól – az elmúlt időkben újra felismertük testvériségünket.
Nincs két másik vallás a Földön, amelyet ilyen erős kapcsok fűznének egymáshoz. “A kereszténység legnagyobb ünnepén, amikor hívő és nem hívő honfitársaink mind meghitt csöndben, együtt ünnepelnek, a legnagyobb magyar zsidó közösség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében boldog ünnepet kívánok honfitársainknak. Boldog karácsonyt, Magyarország!”