A Hamász azt állítja, megtalálta a módját a Vaskupola legyőzésének

a rakéta maradványa az askelon gyárnál 2019. május 5. Forrás: rendőrség, Twitter

ujkelet.live

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet kedden közzétett egy videót, megmutatva, hogyan kerekedett felül az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszeren a legutóbbi összecsapások során.

A legutóbbi harcokat az izraeli hadsereg és a gázai terrorszervezetek között egy fegyveres incidens robbantotta ki május 3-án a “Visszatérés Menete” határ menti erőszakos tüntetések közben. Egy izraeli tiszt közepesen súlyosan, míg egy katonanő enyhe sérüléseket szenvedett, miután egy gázai orvlövesz tüzet nyitott a csapatokra. A hadsereg a támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihádot tette felelőssé. Másnap 41 óra leforgása alatt több mint 690 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre Gázából, a hadsereg válaszul 350 Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben. A rakétatámadásokban 4 izraeli civil halt meg egyetlen nap alatt, a 2014-es erő szikla óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó összecsapás.

„Megtaláltuk a módját a Vaskupola legyőzésének,” – dicsekedett a Hamász a videóban, a 12-es csatorna héber nyelvű fordítása szerint.

„A rakétaindítások sebessége a valaha volt leggyorsabb volt, 700 rakéta 30 órán [41] belül. 85 rakétát lőttünk ki Askelonra, 80-at Asdodra, 60-at Beersevára – mindegyikük nagy robbanófejjel volt felszerelve.”

„A Vaskupola legyőzéséhez az egyetlen célpontra koncentráló nagyszámú kilövések taktikáját alkalmaztuk,” állította a terrorista csoport. „A legsúlyosabb sorozatokra azután került sor, hogy [Izrael] sokemeletes épületeket vett célba.”

“Tartogatunk még meglepetéseket,” figyelmeztett a terrorszervezet.

Az izraeli hadsereg szerint a kétnapos harcok során a közel 700 Izraelre kilőtt rakétából és aknavető gránátból összesen 35 csapódott be lakott területen.

A hadsereg bár megjegyezte, a Vaskupola nem áthatolhatatlan, a rendszer összességében hatékonyan működött, 86 százalékos sikerrátával.

A feszültség továbbra is magas Izrael és a gázai terrorszervezetek között.

Kedd délelőtt Izrael ismét 15 tengeri mérföldre növelte a gázai halászati zóna területét, az övezetből átreptetett Molotov-koktélt szállító lufik ellenére.

A helyi tűzoltóság szerint a mai nap folyamán legalább 4 tüzet okoztak a tűzveszélyes eszközt szállító lufik Eskol régióban.

Március 31-én az egyiptomi közvetítésű nem hivatalos tűzszüneti megállapodás első engedményeként Izrael 12 tengeri mérföldről 15-re növelte a halászati zóna területét, az Ynet híroldal szerint Izrael a második intifáda óta nem engedélyezett ilyen széles tartományt. Izrael április 30-án egy Gázából kilőtt de a tengerbe zuhant rakétát követően 6 tengeri mérföldre csökkentette a zónát, majd május 4-én az összecsapások miatt lezáratta. Május 10-én ismét megnyitotta 12 tengeri mérföldre növelve, majd 21-én tovább növelte 15 tengeri mérföldre, de 22-én megtorlásul a Molotov-koktélt szállító lufikra 10 tengeri mérföldre csökkentette, majd 26-án 15-re növelte végül 29-én ismét 10-re csökkentette.

Egyiptom és az ENSZ közvetítésével létre jött 6 hónapra szóló tűzszüneti megállapodás részeként, melynek tényét mind Izrael mind a Hamász tagadja, a terrorszervezet leállítja az erőszakos incidenseket a határkerítés mentén, fenntartja a 300 méteres ütköző zónát a határtól; leállítja a terror lufik átreptetését Izraelbe és az éjszakai egységek működését a határnál; és leáll az izraeli blokád megtörésére indított flotillákkal.

Izrael cserébe ismét kiterjeszti 15 tengeri mérföldre a gázai halászati zóna területét, lehetővé teszi az Egyesült Nemzetek munkáért készpénzt programjait, engedélyezi a gyógyszerek és egyéb humanitárius segélyek belépését az övezetbe, és tárgyalásokat indít a villamos energia, a határátkelők, az egészségügyi ellátás és egyéb finanszírozási kérdésekben.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2019. november
h k s c p s v
« Sze    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930