Az atomalkuban vállalt kötelezettségeinek betartására szólította fel Teheránt több európai ország

Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország diplomáciai jegyzékben figyelmeztette Iránt, hogy komoly következményei lesznek, ha nem tartja magát a 2015-ben kötött hathatalmi nukleáris megállapodásban foglaltakhoz – közölte több európai diplomáciai forrás hétfőn.

A források nem tértek ki arra, milyen következményekről lehet szó.

Az idézett források szerint  a szóban forgó országok Teheránt az együttműködésre szólították fel.

A múlt héten Párizsban az iráni válság súlyosbodására figyelmeztetett Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. Ez utóbbi – közös sajtóértekezletükön – jelezte: Berlin és Párizs fokozza erőfeszítéseit, hogy mérsékelje a feszültséget a Perzsa-öbölben, és ezzel elkerülhessék a háborús helyzetet. “Még van idő, és reméljük, hogy a szereplők nagyobb fokú önmérsékletet tanúsítanak” – figyelmeztetett.

Haszan Róháni iráni elnök május 8-án bejelentette, hogy országa a továbbiakban nem teljesíti a nukleáris megállapodás egyes részeit, mert az Egyesült Államok egy évvel korábban egyoldalúan felmondta a szerződést, és helyreállította a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Képtalálat a következőre: „Haszan Róháni”

Róháni azzal fenyegetőzött: ha a többi aláíró ország – azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország – 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai büntető intézkedésektől, akkor elkezdi az urándúsítást magasabb fokon, amit a 2015-ös megállapodás tilt neki. A megszabott határidő július 8-án jár le.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?