Netanjahu bejelentette: ha győzni fog, annektálja Izrael a Jordán-völgyet

2019-09-10 18:39:00

Választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet – jelentette be kedden tartott beszédében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Netanjahu bejelentette: ha győzni fog, annektálja Izrael a Jordán-völgyet

Benjámin Netanjahu

“Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül” – közölte Netanjahu, hozzátéve, hogy

más, a környéken található zsidó telepekkel is hasonló terve van.

Netanjahu hangsúlyozta, minderre csupán azután kerülne sor, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozzák az évszázad alkujának is nevezett izraeli-palesztin rendezési tervet, és az ügyben teljes mértékben együttműködnének a Trump-adminisztrációval. A Fehér Házból egyelőre nem kommentálták a bejelentést.

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

A miniszterelnök az előző, április 9-én tartott választások előtt is megígérte a Ciszjordániában felépített izraeli települések annektálását.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?