A két hír együtt különösen aggasztó: Irán, Oroszország és Kína együttműködése és az új, legyőzhetetlennek tartott orosz csodafegyver

2019-12-27 19:42:00

Megkezdődött az első közös iráni-orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat

Az iráni haditengerészet megkezdte első háromoldalú tengeri hadgyakorlatát Oroszországgal és Kínával közösen az Indiai-óceán északi részén – jelentette az iráni állami televízió.

Megkezdődött az első közös iráni-orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat

A négynapos manőverek az Ománi-öböl partján, a pakisztáni határ közelében fekvő délnyugat-iráni Csáhbahár kikötővárosban kezdődtek, céljuk – amint Hoszein Hanzadi tengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka közölte – a térségbeli vízi útvonalak biztonságának erősítése.

Vu Csien kínai védelmi szóvivő csütörtökön előzetesen azt közölte, hogy a hadgyakorlat “el fogja mélyíteni az együttműködést a három ország haditengerészete között”. Elmondta, hogy a manővereken részt vesz a kínai haditengerészet Hszining rakétarombolója is.

Irán a katonai együttműködés fokozására törekszik Oroszországgal és Kínával, az Egyesült Államok által ellene bevezetett példátlanul súlyos gazdasági szankciók közepette. Az elmúlt években sűrűsödtek az orosz és kínai haditengerészeti vezetők teheráni látogatásai is.

Az iráni televízió szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy Irán nem szigetelődött el, annak ellenére sem, hogy az Egyesült Államok kivonult a Teheránnal kötött 2015-ös hathatalmi atommegállapodásból, és kiterjesztette az Irán elleni büntetőintézkedéseket.

Megfigyelők szerint a háromoldalú hadgyakorlat válasz a Washington által tervezett, a perzsa-öbölbeli hajózás védelmét célzó haditengerészeti misszióra, valamint a közelmúltbeli amerikai-szaúd-arábiai közös hadgyakorlatra, amelyen Kína is részt vett.

A Hormuzi-szoros a világ egyik legfontosabb tengeri útvonala, mely a Perzsa(Arab)-öbölt az Indiai-óceánnal köti össze. Ezen a szoroson át bonyolítják a globális olajexport nagy részét.

atv.hu/MTI


2019-12-29 06:20:00

Hadrendbe állították az új orosz csodafegyvert

Hivatalos közlések szerint hadrendbe állították az új orosz csodafegyvert, a hiperszonikus rakétarendszert, amely elvileg a Föld bármely pontján lecsaphat. Putyin szerint Oroszország az egyetlen ország, amelynek ilyen fegyvere van, vagyis a történelemben először élen jár egy fegyverzetcsoport kifejlesztésében.

Képtalálat a következőre: „Russia hypersonic missile”

Az orosz védelmi minisztérium felvételein az Avangard hiperszonikus rakétarendszer. Az irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt, interkontinentális rakéta képes a Föld bármely táján lecsapni, ráadásul láthatatlan marad a radarok számára. Az Avangard állítólag a hangsebesség több mint húszszorosával repül, vagyis óránként 24.500 km-t tesz meg. A Kreml közlése szerint a rendszer mára már valóság. Olyannyira, hogy hadrendbe állították Orenburg megyében, egy rakétaezrednél.

Az orosz vezetés a héten jelentette be, hogy Moszkva tovább fejleszti atomarzenálját és rakétáit.

„Teljesítettük az elnöknek azt az utasítását, hogy a stratégiai nukleáris erőket szereljük fel új csapásmérő rendszerekkel. A nukleáris erők modernizációs szintje 82%, a stratégiai rakétáké 75%-os” – mondta az orosz védelmi minisztérium éves ülésén a tárcavezető, Szergej Sojgu.

Ott volt az orosz elnök is, aki szerint azért van szükség a fejlesztésekre, mert az Egyesült Államok kivonult a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták felszámolásáról rendelkező INF-szerződésből.

„Ez nem sakk, hogy megelégedhetnénk a döntetlennel. A legfontosabb fejlesztési területeken arra törekszünk, hogy mi legyünk a legjobbak” – magyarázta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök egyébként elsőként tavaly tavasszal tett említést az Avangard létezéséről. Később pedig bejelentette, hogy ezzel, valamint a Szarmat rakétákkal, aztán a Kinzsal és a Pereszvet rakétarendszerekkel együtt megsokszorozódtak az orosz hadsereg és flotta képességei.

atv.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?