Donald Trump: Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad

Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban azon a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel kedden tartott közös sajtókonferencián, amelyen felvázolta az amerikai kormányzat elképzelését a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az amerikai tervezet közvetlen tárgyalásokat irányoz elő a felek között, s ennek érdekében közös amerikai–izraeli munkacsoportot hívnak éltre. Arra nem tért ki, hogy ebben a munkacsoportban részt vesznek-e palesztin döntéshozók is.

Trump elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Donald Trump amerikai elnök elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott közös sajtókonferencián kedden.

Az elnök úgy vélekedett, hogy a béketerv nagyon hatékony lépés a béke megteremtése felé. Leszögezte: ez a béketerv alapvetően különbözik a korábbi amerikai kormányzatok által előterjesztett béketervektől. Mint fogalmazott: a palesztinok megérdemlik a jobb élet lehetőségét.

Donald Trump megjegyezte: sokat kell tenni a palesztinokért is, mert egyébként a béketerv tisztességtelen lenne.

Washington nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban is

Washington nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban is, amely a palesztinok fővárosa lesz – jelentette be Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztint sem fosztanak meg otthonától, nem költöztetnek el.

Rövid beszédében közölte: amennyiben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segíteni fognak. Trump elmondta: levelet küldött Abbásznak a béketervről.

Az amerikai elnök megköszönte Ománnak, Bahreinnek és az Egyesült Arab Emírségeknek a béketervről folytatott előzetes közvetítést, egyeztetést.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2021. május
h k s c p s v
« jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31