Netanjahu: A leendő palesztin állam fővárosa Abu Dis peremváros lesz

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Mur_abou_dis.jpg/640px-Mur_abou_dis.jpg
A biztonság miatt kerítéssel szeparált Abu Dis, Kelet-Jeruzsálem peremvárosa

Abu Dis

Abu Dis jeruzsálemi peremváros lesz a leendő palesztin állam fővárosa – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a Donald Trump amerikai elnök nevével fémjelzett béketerv Fehér Ház-i előterjesztése után újságíróknak.

Az izraeli kormányfő megismételte, hogy a tervezet jó Izraelnak és jó a békének. Úgy vélekedett, hogy a korábbi béketervek azért vallottak kudarcot, mert megpróbáltak nyomást gyakorolni Izraelra a ciszjordániai kivonulás érdekében.

Netanjahu kifejtette: ő javasolta Donald Trumpnak, hogy a leendő palesztin állam fővárosa a Jeruzsálem peremvárosa, Abu Dis legyen, s az amerikai elnök beleegyezett ebbe. Hangsúlyozta azt is, hogy a békefolyamat végén Izrael csak feltételekhez kötött, korlátozott szuverenitást ajánl a palesztinoknak.

A kormányfő azt is közölte, hogy várhatóan már a hét végén, vasárnap az izraeli kormány ülése elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?