A koronavírus elérte Izraelt is – egészségügyi határzár, karantén, a pénteki Tel-Avivi Maratont lemondhatják, infók percről-percre

Egészségügyi Minisztérium: Kilenc dél-koreai koronavírus-beteg kirándult Izraelben

Az Egészségügyi Minisztérium szombaton bejelentette, hogy kilenc dél-koreai koronavírus-beteg február 8. és február 15. között nyolc napig Izraelben tartózkodott, majd a zarándokok visszatértek hazájukba. Ennek nyomán az Egészségügyi Minisztérium megpróbálja megtalálni azokat az embereket, akik kapcsolatba léptek velük.

A minisztérium felhívta a turistacsoporttal érintkezésbe lépő személyeket, hogy a csoporttal való találkozástól számított 14 napig vonuljanak otthoni karanténba, és tegyenek bejelentést az Egészségügyi Minisztériumnál. A minisztérium meghatározása szerint az érintkezésbe lépésnek a kritériuma: kevesebb, mint két méter távolság, és legalább 15 perces időhossz.


https://izraelinfo.com/2020/02/23/180-tanulo-karantenban/

200 tanuló karanténban

Egészségügyi személyzet a Ben Gurion repülőtéren - fotó: Izraeli Mentők
Egészségügyi személyzet a Ben Gurion repülőtéren – fotó: Izraeli Mentők

Egy dél-koreai repülőgépet, amely szombat este szállt le a Ben Gurion repülőtéren, utasaival együtt visszairányítanak Szöulba, miután fedélzetéről 12 izraeli állampolgárt evakuáltak és karanténba helyeztek.

Előzőleg Dél-Korea arról tájékoztatta Izraelt, hogy egy helyi turistacsoport kilenc tagjáról, akik februárban egyhetes körutat tettek Izraelben és Ciszjordániában, kiderült, hogy hordozói a járványt okozó Covid-19 koronavírusnak. A dél-koreai turistáknál hazatérésük után diagnosztizálták a kórt.

Közben az izraeli média arról adott hírt, hogy egy dél-koreai repülőgépet, amely szombat este szállt le a Ben Gurion repülőtéren, utasaival együtt visszairányítanak Szöulba, miután fedélzetéről 12 izraeli állampolgárt evakuáltak és karanténba helyeztek.

Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálja, hogy a dél-koreai turisták megfertőztek-e a vírussal helyi lakosokat, amíg Izraelben tartózkodtak. Már 200 tanulót, tanárokat és további személyeket küldtek otthoni karanténba, akik érintkezésbe léptek a dél-koreai zarándokokkal.

A minisztérium közzétette azoknak a helyeknek a listáját, beleértve jeruzsálemi és más városokbeli templomokat, ahol a dél-koreai csoport járt, és arról tájékoztatták azokat az embereket, akik közelebbi kapcsolatba kerültek a csoporttal, hogy értesítsék a minisztériumot, és vonuljanak karanténba 14 napra. Hasonló figyelmeztetést tett közzé a palesztin egészségügyi minisztérium is.

Izrael pénteken közölte, hogy egyik állampolgárát, aki egy 11 fős izraeli csoporttal együtt karanténban volt a Japán partjainál horgonyzó luxushajón, hazatérése után koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták. Ez az első megerősített eset Izraelben. Társait karanténba helyezték. Három másik izraelit Japánban gyógykezelnek, miután elkapták a vírust a luxushajón. A palesztin területeken eddig nem találtak fertőzöttet.


https://izraelinfo.com/2020/02/23/a-koronavirus-izraelben-percrol-percre/

A koronavírus Izraelben – percről-percre…

Fotó: Bea Bar Kallos / Haaretz
Fotó: Bea Bar Kallos / Haaretz

Izrael attól tart, hogy a koronavírussal fertőzött dél-koreaiak egy másik csoportja is Izraelben járt. ■ Egészségügyi Minisztérium: Azok, akik Tajvanról, Olaszországból és Ausztráliából tértek vissza, ki kell vizsgáltatni magukat ■ Körülbelül 200 diáknak és tanárnak kellett házi karanténba mennie, miután koronavírussal fertőzött koreai turisták közelében tartózkodtak ■ Percről-percre

16:30 Arie Deri belügyminiszter a koronavírus miatt jóváhagyja 600 Izraelben élő és mezőgazdaságban dolgozó thaiföldi munkavállaló tartózkodásának meghosszabbítását.

15:30 Benjamin Netanjahu miniszterelnök speciális értékelőülést hívott össze a koronavírussal kapcsolatban, amelyen többek között egy nemzeti válságszoba megnyitását jelentették be a problémák kezelésének kordinálásához és az esetleges fejleményekre adandó válaszokra vonatkozó politika kialakításához.

A tárgyaláson Gilad Arden közbiztonsági miniszter a vírus elterjedésének választásokhoz való közelségével kapcsolatban azt mondta: “Tartunk attól, hogy a választások napján a koronavírus hatással lesz az eredményekre, mert egyesek megpróbálják megsérteni a választások tisztaságát a vírussal kapcsolatos fiktív hírekkel, Fake News-val, hogy befolyásolják a választók részvételét egyes területeken.”

14:44 A Gilo-hegy lakosai utakat torlaszolnak el a Gilo-hegyi katonai létesítmény környékén, hogy megakadályozzák a karantén kialakítását, amely körülbelül 200 dél-koreai befogadására lesz képes. A döntés ynet-en való megjelenése után a lakosok levelet küldtek Bennett honvédelmi miniszternek, amelyben kijelentették, hogy “a betegség terjedésével, ti magatok saját-kezűleg lesztek felelősök valamennyi gus-acioni és jeruzsálemi lakos veszélyeztetéséért”.

14:05 Litzman egészségügyi miniszter követelésére Benjamin Netanjahu miniszterelnök elrendelte, hogy vizsgálják meg a pénteki Tel-Avivi Maraton koronavírus miatti törlésének lehetőségét, amelyen várhatóan Izraelből és a világ minden tájáról érkező futók ezreinek részvétele várható. Litzman azzal érvelt, hogy a tengerentúlról érkező maratoni résztvevők a vírus hordozói lehetnek.

A Tel-Avivi Maraton, 2017 - fotó: Kfir Sivan / Tel-Avivi Városháza / Flickr
A Tel-Avivi Maraton, 2017 – fotó: Kfir Sivan / Tel-Avivi Városháza / Flickr

12:00 A Védelmi-, és az Egészségügyi Minisztérium a Nemzetbiztonsági Központtal együttműködve azt az elvi döntést hozta, hogy az izraeli hadsereg a Jeruzsálemből délre fekvő Har Gilo katonai Midrasában több száz dél-koreait különít el a koronavírus országban való elterjedését megakadályozandó. A létesítményt katonák fogják biztosítani.

A katonai létesítmény bejárata - fotó: képernyőkép
A katonai létesítmény bejárata – fotó: képernyőkép
izraeli katonai létesítmény
A Har Gilo katonai Midrasa bejárata – fotó: képernyőkép

11:50 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az Izraelbe érkezésüket megelőző 14 napon belül Japánban vagy Dél-Koreában tartózkodó külföldi állampolgárok nem léphetnek be az országba. A minisztérium nyilatkozata szerint a Dél-Koreában tartózkodó személyekre vonatkozó irányelv már hatályba lépett, a Japánban tartózkodó személyekre vonatkozó irányelv holnap lép hatályba.

11:45 A koronavírus miatt az oktatási miniszter utasítására mától meghatározatlan időre felfüggesztik a Lengyelországba tervezett iskolai megemlékező kirándulásokat. Ez több ezer izraeli diákot és tanárt érint.

11:39 Izraelben attól tartanak, hogy egy további koronavírussal fertőzött dél-koreai csoport is Izraelben járt.

10:46 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy azok, akik tajvani, olaszországi vagy ausztráliai látogatásból tértek vissza az elmúlt 14 nap során, és akiknél kialakultak a koronavírus tünetei, lépjenek kapcsolatba az Izraeli Mentőszolgálat forródrótjával, vagy a lakóhelyük közelében lévő kórházzal, klinikával illetve mentőszobával, és érdeklődjenek arról, hogy meg kell-e vizsgálni őket. Telefonon kell értesíteni a mentőszobát vagy a klinikát, mielőtt bárki odaérkezne, akik ezekből az országokból tértek vissza.

A minisztérium azt is bejelentette, hogy mindenki, aki ezen országok valamelyikéből tér vissza, és a betegség tünetei – 38 foknál magasabb hőmérséklet, köhögés vagy légszomj – alakulnak ki, kerülniük kell a tömegközlekedéssel való utazást a vizsgálatra menet, valamint az orrot és a szájat fedő maszkot kell viselniük.

00:17 90 afulai diák és 10 tanár, akik mintegy másfél héttel ezelőtt a koreai turistákkal érintkezésbe léptek a Maszadánál, kéthetes házi karanténbe kell vonulniuk.

 

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?