Kormányalakítási megbízatásának meghosszabbítását kéri Beni Ganz az izraeli államfőtől

Index - Külföld - Visszautasította Netanjahut a győztes párt vezetője

Beni Ganz, az izraeli Kék-Fehér párt elnöke szombaton azt közölte: kormányalakítási megbízatásának kéthetes meghosszabbítását kérte, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel elvégezhessék a tervezett egységkormány megalakításával járó nehéz munkát.

Reuven Rivlin államfő még márciusban bízta meg Ganzot a kormányalakítással, a centrista politikus erre szóló mandátuma azonban hétfőn lejár, hacsak Rivlin úgy nem dönt, hogy további időt ad neki.

Az elnök egyelőre nem reagált a hosszabbítási kérésre.

Izrael két vezető pártja a pészah egyhetes ünnepe előtt állítólag már közel járt ahhoz, hogy megállapodjon a régóta várt egységkormány összetételéről, de végül nem tudtak megegyezni az ünnep szerda délutáni beköszöntéig.

A 13-as kereskedelmi televízió szakértőinek értesülései szerint három kérdésben nem jut dűlőre Ganz és Netanjahu az egyre inkább elhúzódó tárgyalásokon, miközben egyre többen bírálják őket az eddigi kompromisszumokért a jobb- és a baloldalon egyaránt.

A három legvitásabb kérdés az igazságügyi miniszter és a kneszet elnökének személye, valamint a Donald Trump amerikai elnök béketervében szereplő ciszjordániai annektálások végrehajtása.

Izraelben több mint egy éve nem sikerül új kormányt alakítani, miután már a harmadik egymást követő választás végződött olyan eredménnyel, amely egyik nagy pártnak sem jelentett parlamenti többséget.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2021. október
h k s c p s v
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031