Ismét szigorítanak keddtől a kijárási korlátozásokon Izraelben – támogatások a családoknak és a szegényeknek

Mutatjuk, mit lehet csinálni, és mit nem a kijárási korlátozás alatt

Shiri Zsuzsa – MTI – 2020-04-14

Ismét szigorítják keddtől a kijárási korlátozásokat Izraelben a pészah végét jelző ünnepen.

Benjamin Netanjahu, az átmeneti kormány miniszterelnöke televíziós beszédében újabb szigorításokat jelentett be hétfő este a pészah végét jelző ünnepre. Kedd délutántól csütörtök hajnalig tilos lesz elhagyni a személyi igazolványban lakóhelyként szereplő települést, és csak száz méteres körzetben lehet eltávolodni a lakásoktól.

A koronavírus terjedésének megakadályozására a pészah végét jelző ünnepet, majd az azt követő mimúna nevű, főként az Észak-Afrikából származó zsidóság által megült ünnepet is csak szűk családi körben tarthatják meg az izraeliek, csakis az eleve egy fedél alatt élők, noha a hagyomány hatalmas vendégeskedéseket diktálna ezekre a napokra.

A helyi szokásokkal szemben a friss pékárut áruló boltok is zárva lesznek szerda este, a pészah végeztével, hogy a nyolc napig kenyeret nem fogyasztó, zsidó hagyományokat őrző lakosság ne menjen tömegesen ezekhez a boltokhoz, ahogy általában minden évben történik.

Hasonló kijárási tilalmat vezettek be a pészah kezdetét jelző széder estén is múlt hét szerdán, hogy megakadályozzák a többgenerációs családok találkozását, és ezzel a vírus átadását egymásnak.

Szintén beszédet mondott a tévében hétfő este Beni Ganz, az ellenzéki Kék-Fehér párt elnöke, akinek éjfélkor lejár a kormányalakításra kapott 28 napos megbízatása. Ganz a már napokkal korábban megszületett nagykoalíciós egyezmény aláírásáéra szólította fel Netanjahut, és azt mondta, hogy ha nem sikerül megállapodniuk, akkor ismét, negyedszer is választásokat kell tartani Izraelben.

A kormányfő később Twitter-üzenetben a kormányfői rezidenciára hívta riválisát. “Találkozzunk, és írjuk alá ma este” – szólt Netanjahu üzenete Ganzhoz.

Ha éjfélig nem születik megállapodás, akkor az izraeli parlament, a kneszet a következő 21 napban 61 képviselő aláírásával felsorakozhat bármelyik törvényhozó mögé, akinek két hete lesz az új kormány létrehozására. De ha ebben az időszakban sem sikerül kormányt létrehozni, akkor automatikusan újabb választásokat fognak kiírni Izraelben.

Ésszel osszunk – és szívvel

Politzer Maymon Krisztina – izraelinfo – 2020-04-14

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök múlt héten bejelentette, hogy a gyermekes családok gyerekenként (4 gyerekig) 500 sékel támogatásban részesülnek a koronavírus nyomán kialakult gazdasági nehézségek miatt, a peszachi ünnepekre is tekintettel. A kormányrendeletet sürgősséggel jóvá is hagyták, és hétfőn (április 12.) már át is utalták az összeget minden, családi pótlékra jogosult állampolgár számlájára.

Igaz, hogy az ünnepekkor az átlagosnál magasabb költségek és a járvány miatt a megszokott bevétel/fizetés nélkül maradó millióknak, de leginkább Netanjahu imázsának fontos volt a gyors, bürokráciamentes segély kiosztása.

Az is igaz azonban, hogy ez az általános, minden logikát nélkülöző segélyosztás egyrészt nem nyújt elegendő segítséget a valóban arra rászorulóknak, másrészt azokra is vonatkozik, akik anyagi és társadalmi helyzetük alapján valójában nem is szorulnak rá (valószínűleg még a Tarantino-Pick család is kapott).

Még jó, hogy Izraelben nagyon erős az úgynevezett harmadik szektor, vagyis a társadalmi szervezetek szerepe és befolyása, és az összefogás. Már ma (április 13.) meghirdették a segély differenciált felosztásának programját azzal a céllal, hogy a valóban rászoruló családok kaphassák meg a megélhetéshez, biztonsághoz szükséges támogatást.

A “Szívből megduplázzuk” névre hallgató program lényege a következő: akik úgy döntenek, hogy nincs szükségük a nekik automatikusan utalt segélyre, vagy annak egy részére, a Bank Hapoalim által vezetett számlára a Bit applikációval visszautalhatják azt (itt). Minden így átutalt összeget megdupláznak a programban résztvevő filantróp társadalmi szervezetek. Az így, kétszeresen “visszagyűjtött” összeget a szociális ellátás, illetve további, ezen a téren aktív civil szervezetek segítségével a szegénységben élők támogatására, illetve más szociális problémákkal küzdők megsegítésére fordítják (a támogatást visszautalók ki is választhatják az általuk fontosnak tartott célszerevezetet). A támogatást elosztó civil szervezetek listája a program részletes leírása (ivritül) itt található, és ezt a linket lehet osztani, hogy minél többen részt vehessenek a programban.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2021. október
h k s c p s v
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031