Ganz és Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, Rivlin a parlamentre ruházta a kormányalakítás jogát

Shiri Zsuzsa – MTI – 2020-04-16

Eredmény nélkül járt le szerdán éjfélkor Izraelben Beni Ganznak, a centrista Kék-Fehér párt elnökének a kormányalakításra kapott, két nappal meghosszabbított határideje – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a ynet.

Sem a Kék-Fehér, sem a jobboldali Likud nem kéri Ganz megbízatásának újabb meghosszabbítását Reuven Rivlin államfőtől, ami azt jelzi, hogy nem látnak esélyt a megegyezésre az eddigi tárgyalások alapján, noha a ynet szerint továbbra is kapcsolatban maradnak. Rivlinnek mostantól három nap áll rendelkezésére annak eldöntésére, hogy a parlament valamely másik képviselőjét kéri-e fel kormányalakításra, amelyre ismét 28 napot adhat, vagy átadja a döntés jogát a kneszetnek.

A helyi médiában megszólaló szakértők ez utóbbit látják valószínűbbnek. Ha Rivlin nem kér fel újabb képviselőt, akkor a 120 tagú kneszet a következő 21 napban 61 képviselő aláírásával felsorakozhat bármelyik képviselő mint kormányfőjelölt mögé, és neki két hete lesz egy új kormány létrehozására. Azonban ha nem próbálkozhat senki kormányalakítással, vagy az újabb jelöltnek sem sikerül ez, akkor automatikusan újabb választásokat fognak kiírni Izraelben, rövid időn belül immáron negyedszer.

Sajtóértesülések szerint jogi kérdések miatt nem sikerült megállapodásra jutnia Ganznak és a Likud pártot vezető Benjamin Netanjahunak, mert nem tudtak olyan törvénytervezetet megalkotni, amely mindkét félnek biztosíték lett volna arra, hogy rotációs megállapodásuk betartásával másfél-másfél évig vezethetik az országot. A katonai rádió értesülései szerint a múlt kedden már elkészített – és csak aláírásra váró – egyezménytől visszalépett a Likud, elsősorban beleszólást követelve a bírók kinevezésébe.

Nem sikerült megállapodniuk a legfelsőbb bíróság új tagjainak, valamint az igazságügyi miniszternek a személyében, ami különösen kényes kérdés, mert Netanjahu várhatóan három korrupciós perrel néz szembe a közeljövőben. Az első tárgyalási napot március 17-ről május közepére halasztották el a koronavírus-járvány miatt.

Rivlin a parlamentre ruházta a kormányalakítás jogát

Shiri Zsuzsa – MTI – 2020-04-16

Israeli president to begin talks on selecting premier | MEO

A kneszetben így bármely képviselő kéthetes kormányalakítási megbízatást kaphat, ha maga mögé állít a százhúsz tagú képviselőházban legalább hatvanegy képviselőt.

Ha senkinek sem sikerül megszereznie a többség támogatását és kabinetet létrehoznia, akkor három hét múlva a kneszet automatikusan feloszlatja magát, és kiírják a kilencven napon belül megtartandó újabb (immár negyedik) parlamenti választást.

A helyi szakértők szerint a Likud pártot vezető és az átmeneti kormányt irányító Benjámin Netanjahunak kedvező – a Likudnak a koronavírus-válság fenyegetése közepette negyven mandátumot ígérő – közvélemény-kutatási adatok az újabb választásokat valószínűsítik, noha számos képviselőnek személyes érdeke a kormányalakítás, mert ugyanezen felmérések szerint semmi esélyük nincs rá, hogy bejussanak a következő parlamentbe.

Közéjük tartozik Joáz Handel és Cví Hauzer, akik kiléptek a Likuddal rivális Kék-fehér pártból, és ketten önálló, a Kék-fehértől jobbra álló frakciót alakítottak A Föld (Izrael) Útja (Derech Erec) néven.

Ha a következő háromhetes időszakban ők csatlakoznak Netanjahuhoz, akkor a baloldali pártszövetségből kivált, a következő parlamentből várhatóan szintén kieső és Netanjahu mellé állt Orli Levy-Abukszisz képviselőnővel együtt már hatvanegy törvényhozó támogatja Benjámin Netanjahut és velük megalakíthatja újabb kormányát.

Avigdor Liberman, a jobboldali Izrael a Hazánk párt elnöke csütörtök reggel felszólította a kneszet elnökévé megválasztott Beni Gancot, hogy terjessze a plénum elé pártja törvényjavaslatait, amelyek megakadályozzák köztörvényes ügyek vádlottainak miniszterelnök-jelöltségét, és ezzel Netanjahu kormányfőjelöltségét a következő választásoktól.

Liberman az alaptörvény olyan módosítását is követeli, amely vádemelés esetén előírja a miniszterelnök lemondását is; ez eddig csak a miniszterek számára volt követelmény. A pártelnök annak az indítványnak a megvitatását és megszavaztatását is szorgalmazza, amely a miniszterelnök hivatali idejét két egymást követő ciklusra korlátozná, valamint az izraeli szuverenitás kiterjesztését a Jordán-völgy felett.

Izraelben egy éven belül harmadszor rendeztek parlamenti választást.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2021. szeptember
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930