Tel Aviv küzd a szombati napon való utazásért

Eddig is utazhattak a nagyváros lakosai, akárcsak az ország többi lakosa szombat- és ünnepnapon – a saját kocsijukon. Csakis a saját gépjárművön. A tömegközlekedés a zsidó Sabbatkor szünetel. Ez már az útban lévő zsidó állam, a brit mandátum idején is így volt: a zsidó Egged busz-társaság járművei péntek (illetve ünnep) estétől a szombat (vagy ünnep) esti kimeneteléig nem közlekedtek.Milyen törvény írja ezt elő? A heti pihenőnapot maga a Jó Isten a Tízparancsolatban (Mózes második könyve, 20:8-11). A tiltó parancsolat logikája magában foglalja a gépeket, így a közlekedési eszközöket működtető ember munkavégzését is.A legújabb kori Izrael első kormánya nem foglalta törvénybe a szombati pihenőnap tiszteletben tartását, viszont elfogadott egy „status quo”-t a rabbinátussal, amely az addig fennálló helyzetet szentesítette. Így a tömegközlekedés szünetel, a legtöbb üzlet sem nyit ki, a bankok, a posta, az állami hivatalok már pénteken, illetve az ünnep előtti nap déli óráiban bezárnak.A hét végén, egyetlen szabadnapján utazni kívánó nem-vallásos nagyközönség azóta számos ízben tiltakozott, ám a vallásos pártok koalíciós nyomása csaknem minden esetben keresztül vitte akaratát. Maradt a visszás helyzet: akinek van kocsija és hajtási jogosítványa, az mehet kirándulni vagy rokonokat, barátokat látogatni, akinek nincs – az ülhet otthon. Vannak ugyan üdítő kivételek: ilyenek a magánkézben lévő „sérut” kisbuszok, amelyek – drágább viteldíjjal – szombaton is közlekednek, Haifán pedig, ha korlátozottan, de a városi autóbuszok is üzemelnek. A nem-zsidó lakosságú településekre sem vonatkoznak fenti tilalmak.Ezen a helyzeten kíván változtatni Tel Aviv. A városvezetés hétfőn kérvényt nyújtott be a Közlekedésügyi Minisztériumhoz a szombati tömegközlekedés engedélyezésére. Ron Chuldai polgármester a vallásos kisebbség és a vallásos pártok várható tiltakozását megelőzve röviden csak ennyit mondott: „Aki nem akar, nem száll fel!”A polgármesteri iroda komolyan gondolja a kezdeményezést. Amennyiben a kormány nem adja meg az engedélyt, Tel Aviv önkormányzata autóbusz-társaságot szervez, amely a kikapcsolódni vágyókat a tengerparti strandokra és a  szórakozóhelyekre szállítja.„Izrael az egyetlen ország a Földön, ahol a tömegközlekedés az év negyed részében nem üzemel!” – jelentette ki a polgármester.A dolog azonban nem ennyire egyszerű. Izrael, mint zsidó állam a naga létét a Szentírás betűire alapozza, jogát ehhez a földhöz az isteni ígérettel indokolja. Sok, egyáltalán nem vallásos szakszervezeti aktivista a közlekedési dolgozók szombati pihenéshez való jogát kérné számon. Az autóbuszok közlekedési útvonalai mellett lakó tízezrek sem lesznek boldogok, ha a heti egyetlen napos zaj- és bűzmentes nyugalmat megvonnák tőlük… ◙

 

2 Comments

 1. Alex22's Gravatar Alex22
  2012. február 26. vasárnap    

  Eljött az ideje annak, hogy Tel Aviv felzárkozzon a világ többi fejlett városaihoz. Ezenfelül a város lakóinak teljes joga van életformájuk kialakításában, amelynek integrál része a közlekedés is. Évekig szolgáltam az izraeli hadseregben közel Tel Avívhoz és ismerem a szombati közlekedés problémáját autóbuszok nélkül. Saját autó, shérut taxi, vagy kerékpár voltak a lehetőségek abban az időben amikor még kevés gépkocsi tulajdonos volt Izraelben. A probléma azok részére ma is ugyanaz, akik kiszámított anyagi lehetőségük miatt, a munkahét után családjukkal, szivessen igénybe vennék az autóbusz közlekedés lehetőségét, hogy kellően élvezni tudják a szabadnapot. A vallási tradíciók, és dogmák alkalmazása természetes és érthető azok felé akik elkötelezettjei ennek az életformának. Ugyanakkor azoktól akik Izraelhez való kapcsolatukat másként kivánják megélni, a szabad választás lehetőségét nem lehet megtagadni.

  • NE's Gravatar NE
   2012. február 28. kedd    

   Kedves Alex. Valóban igy is van, ahogyan Ön mondja. De talán most kezd egy kicsit maga a kormány is bekeményiteni az ortodox zsidóságnak.

Vélemény, hozzászólás?

2023. március
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031