Amerika aggódik: attól tart, hogy Netanjáhu-Mofáz-kormányzat megtámadja Iránt

Az USA kormányzata amiatt aggódik, hogy az új izraeli egységkormány bármely pillanatban támadást kezdeményezhet Irán ellen

Az izraeli 10. TV-csatorna beszámolója szerint az Egyesült Államok kormányzatának súlyos gondot okoz a Binjamin Netanjáhu és Saul Mofáz, illetve a két nagy párt között május 8-án, az éjjeli órákban drámai gyorsasággal megkötött egyezmény és az így létrejött páratlanul stabil és cselekvőképes nemzeti egységkormány.

A külső szemlélőnek is szembeötlő, ha végignézi a kormányban, illetve a két párt vezetésében résztvevő egykori magas rangú katonák névsorát.

Binjamin “Bibi” Netanjáhu – „csak” százados volt, de elit kommandóharcos.

Saul Mofáz – tart. tábornok, volt vezérkari főnök, majd honvédelmi miniszter

Ehud Bárák –  tart. tábornok, volt vezérkari főnök, majd honvédelmi miniszter

Mose („Bugi”) Jáálon – tart. tábornok, volt vezérkari főnök

Avi Dichter – elit kommandóharcos (Ehud Barak volt a parancsnoka), majd a Sin-Bét (belbiztonsági szolgálat) főnöke

Ők a legismertebbek, de nem egyedüliek a jelenlegi vezetésben. És, ha eddig úgy hírlett, hogy az izraeli védelmi „establishment” ellenzi az Irán elleni támadást, a jelenlegi felállás egy a maga nemében páratlan politikai „backing”-et, háttér-támogatást biztosít minden stratégiai és taktikai elgondolás számára.

Az amerikai kormányzat – és minden, a világpolitika eseményeit nyomon követő ember – tisztában van azzal is, hogy az Egyesült Államokban novemberben esedékes elnökválasztásokon Barack Hussein Obama újraválasztható, és ha ez megtörténik, második elnöksége során jóval kevésbé kell odafigyelnie a különböző „lobbykra”, érdekcsoportokra, így Izrael érdekeire is. (Harmadszorra senki sem választható elnökké.) Magyarán, Obama második négy éve Izrael számára akár igen kedvezőtlen is lehet. Ezért gyanakodhat az USA kormányzata arra, hogy Izrael már november előtt „lép”, kész tények elé állítva legfőbb szövetségese (akármilyen) leendő kormányzatát.

Ehud Barak védelmi miniszter nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy mindaddig, amíg Irán fenyegeti Izraelt a nukleáris programjával, „minden megoldás az asztalon van” – bár hozzátette, hogy egy Iránt leszerelő akció kockázatokkal jár, de egy nukleáris hatalomként fellépő Iszlám Köztársaság jóval nagyobbakkal.

A legújabb jelentések szerint az Obama-adminisztráció „puhul”: hajlandóak hozzájárulni, hogy az irániak 5 százalékos urán-dúsítást hajtsanak végre, amennyiben vállalják atomfegyver-kutatásaik lefékezését. ◙

Fotó: Saul Mofáz

FORRÁS: Israel National News, DebkaFile, YNET

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?