Újabb Hamász-ellenes háború áll az ajtó előtt?

A Gázai-övezet határrégióiban élő izraeli polgárok szintén egy feszült héten vannak túl. Még ha a Gázai-övezetből indított rakétatámadások egyelőre le is csillapodtak, Izraelben senki sem hisz a helyzet megnyugvásában.         

A Negev nyugati városai és falvai, melyek a Gázai-övezet határvidékén terülnek el, szinte már hozzá is szoktak a Kasszám-rakéták és mozsárlövedékek állandó becsapódásához. De, amint március vége és április eleje között újfent támadás érte, nagyobb hatótávolságú és nagyobb romboló erejű Grad rakétákkal Ashkelont, Ashdodot és végül Beersebát, mindenki számára világossá vált, hogy a helyzet eszkalálódása bekövetkezhet.  

Amint a Gázai-övezetből egy iskolabuszt találtak el – minek következtében egy fiú belehalt sérüléseibe – és 48 órán belül Izrael központi területeire 120 mozsár és Kasszám-rakéta táporozott. kétségtelenné vált, hogy egy bizonyos határt ezzel átléptek. Ezekért a támadásokért nem csupán a Hamász a felelős, hanem az iszlám Dzsihád és az Al Kaida is. Ezután a Hamász csupán így kommentálta az iskolabusz elleni támadást: «Hoppá, az úton katonai járművek is közlekedtek», és értésre adta, hogy beszünteti a lövöldözést. De ennek az ellenkezője történt. Csak az ezt követő hétfőn került sor egy tűzszünetre, amelyet igen ingatagnak lehet csak nevezni.

A Negev étintett lakossága nem hisz a helyzet javulásában, a legjobb esetben is csak lélegzetvételnyi szünetnek ítélik. Ők tudják, miről beszélnek, hiszen 2011. április közepén Szderod városa egy szomorú évfordulónak nézett elébe: Pontosan tíz éve, hogy bekövetkezett az első Kasszam rakétákkal végrehajtott támadás. A Negev-sivatag legnagyobb városainak az azóta rendszerbe helyezett «Vaskupola» elnevezésű rakétaelhárító-rendszer ugyan bizonyos védelmet jelent, ám a nagypolitikai helyzet nem sokat változott, de még a Gázai-övezetben uralkodó politikai-katonai káosz is csak éleződik.

Külföldön mindig csak azt hallani, hogy Izrael provokál, és a Gázai-övezetbeli katonai túlkapásai felelősek a helyzet eszkalálódásáért. Izraelnek arra irányuló védelmi intézkedéseit, hogy megakadályozza a terroristák határon történő átjutását, provokációnak állítják be. Egy állam, amely a terroristák behatolásától védi felségterületeit, számos nemzetközi médium szerint a tulajdonképpeni agresszor. Itt az sem játszik semmiféle szerepet sem, hogy Izrael nincs jelen a Gázai-övezetben. Azt viszont figyelmen kívül hagyják, hogy a Hamász nem ismeri el Izrael létezéshez való jogát, sőt a végsőkig küzd ellene. Felróják Izraelnek a Gázai-övezet «humanitárius helyzetét». Ám azt figyelmen kívül hagyják, hogy Izrael közel 4000 kamiont enged át élelmiszerekkel és gyógyszerekkel Gázába, miközben 700 000 polgárát éppen ez a szomszédja veszi rakétatűz alá.

A felett is szemet hunynak, ami a Gázai-övezetben folyik. A Hamász ott vaskézzel uralkodik. Úgy tűnik, senkit sem érdekel, hogy a Gázai-övezetben a terrorszervezet saját lakosságát használja védőpajzsként. Izrael a hibás, ha palesztin civilek halnak meg, miközben a Hamász katonai szárnya videofelvételekkel dicsőíti önmagát az interneten, amint rakétákat lő ki polgári központokból.

Hogy mennyire súlyos az arab és moszlim közösség belső konfliktusa a Gázai-övezetben, azt a világ csak felületesen érzékelhette az olasz Vittorio Arrigoni meggyilkolása kapcsán. Arrigoni aktivistának tartotta magát «a palesztin testvéreinek Izrael ellenes harcában» a Gázai-övezetben. Őt egy Salafista-csoport rabolta el, majd röviddel később felakasztva találtak rá. A salafisták az Al Kaida szimpatizánsainak számítanak, és ők a Hamászt túlontúl hanyagnak tartják a radikális iszlám megvalósításának tekintetében. Ezután a Hamász megkísérelte Izraelt felelőssé tenni az olasz haláláért. Röviddel később a Hamász biztonsági erői megtámadták azt a házat, ahol három férfi tartózkodott, akik gyanúsíthatóak voltak az emberrablással. A gyanúsítottak egyike kézigránátot dobott két társára, miáltal azok életüket vesztették, majd agyonlőtte saját magát.

Izrael politikusai és a katonaság úgy hiszik, hogy a Gázai-övezet belső helyzete, a Közel-Kelet nagy politikáját érintő körülmények, valamint az Izrael-ellenesség tovább romlanak. Az ezekre választ adó feltehetően katonai eszkaláció csupán idő kérdése -AN-

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?