Tíz a török igazság

Ennyi egymás után letöltendő életfogytiglani börtönbüntetést javasol a vádirat, amelyet egy isztambuli török  bíróság nyújtott be Gabi Askenázi tartalékos vezérezredes, a Cáhál, az Izraeli Hadsereg volt vezérkari főnöke ellen. Vele együtt más főtisztek is a vádlottak padjára kerülhetnek – persze, távollétükben.

A kemény ítéleteket a 2010. május 31-én, az izraeli partok előtt feltartóztatott flottilla, köztük a Mavi Marmara hajó elleni izraeli fellépés megtorlásaként hozná a török bíróság, az akkor az Izraeli Hadsereg élén állt tisztek ellen.

Az emlékezetes napon az izraeli partok közelében az Izraeli Hadsereg kommandó-egysége feltartóztatta a Gázai-övezet blokádját feltörni szándékozó hajórajt. A Mavi Marmara fedélzetére leereszkedő kommandós katonákat késekkel, dorongokkal fogadó utasok közül többeket súlyosan megsebesítettek az életükért küzdő katonák. A kifejezetten provokációs célzattal útnak indult Mavi Marmara kilenc utasa életét vesztette.

A vádirat indoka az azt közlő Anadolu török hírügynökség szerint a „szörnyűséges gyilkosságra és kínzásra történt felbujtás” – az Izraeli Hadsereg akkori vezetői részéről.

A tárgyalás időpontját nem közölték.

Amennyiben erre mégis sor kerülne, a bűnper akár évekig is elhúzódhatna. Izrael természetesen nem, hogy nem adja ki tisztjeit, de az egész hercehurcát szimbolikus ellenséges aktusként értékeli. Izrael hivatalosan nem is kommentálta a hírt.

Törökország a két ország normalizálását izraeli bocsánatkéréstől tette függővé. Izrael

sajnálatát fejezte ki, de ez a török kormánynak nem volt elég.

A nagy izraeli napilapokban továbbra is megjelennek a hirdetések: „Törökország, mint mindig, várja az üdülő turistákat”.

Remélhetőleg Gabi Askenázit nem csábítja el az antaliai üdülők kényelme. Azt pedig még inkább reméljük, hogy Törökország kormánya és bírósága soha sem lesz kénytelen visszaemlékezni az 1999-es évi szörnyűséges földrengésre, amikor Izrael volt az az ország, amely elsőként és a leghatékonyabb eszközökkel sietett a török bajbajutottak segítségére…◙

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2022. augusztus
h k s c p s v
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031