Eltávolítják az afrikaiakat –

Izrael hozzálátott a vitatott “vészhelyzeti terv” végrehajtásához, melynek keretében nagyjából 60.000 afrikai bevándorlót fognak deportálni az országból. Erre rátesz, hogy egyre több afrikai szerint ők az elveszett törzsek gyermekei és biztosak abban, hogy az Ígéret Földje csak rájuk vár.

 

A hivatalnokok szerint az afrikaiak jelenléte fenyegetést jelent az állam “zsidó karakterére”. Nethanjau miniszterelnök szerint a bevándorlók sok izraeli szemében fenyegetik a zsidó állam hosszú távú életképességét. Annak érdekében, hogy megállítsák az illegálisan az országban tartózkodó afrikaiak alkalmazását, a törvényeket szigorúan be fogják tartatni.

Az izraeli vezetés kész 1000 eurót adni minden bevándorlónak, aki 5 napon belül elhagyja az országot. Egyesek ezt elfogadták, a többit erővel távolítják majd el. A Vörös-tenger partján fekvő Eilat kikötővárosában több mint száz férfit, nőt és gyereket – többségükben dél-szudániakat – tartóztattak le.  Yossi Edelstein vezető bevándorlási tisztviselő az Izrael Rádiónak elmondta: “Körülbelül 140 behatolót tartóztattunk le múlt éjszaka, akiknek többsége dél-szudáni menekült”. A megbilincselt bevándorlókat a Negev-sivatagban található Saharonim fogdába szállították.

Eli Yishai belügyminiszter szerint mintegy 1.500, Dél-Szudánból menekült személyt fognak deportálni, akik a polgárháború során hagyták el hazájukat. “A következő lépés az eritreai és szudáni behatolók eltávolítása lesz, ami nagyjából 50.000 embert jelent”. Ugyanakkor a deportálások legalitása megkérdőjelezhető és a belügyminiszter ezt el is ismeri. “Jelenleg csak dél-szudáni és elefántcsontparti állampolgárokat van jogunk deportálni Izrael területéről”.

“Mérget kell tenni az ételükbe”

Ez pedig aggodalomra ad okot azokkal az afrikaiakkal kapcsolatban, akiket táborokba zárnak, amíg függőben van a deportálásuk. De Eli Yishai szemében, aki a vallásos Shas pártot vezeti a külföldiek deportálására “nemet” mondani egyet jelent “a függetlenségi nyilatkozat dobozba zárásával és a Cionista álom végével”. Az izraeli parlament retorikájával szintén olajat önt az Afrika-ellenes tűzre. A Knesszet tagjai számára nem jelent morális problémát az afrikaiakat “daganatnak” vagy  “AIDS-nek” titulálni.

Tény, hogy a 7,8 milliós Izrael lakosainak nagy része támogatja a kormány bevándorlási politikáját. A legutóbbi felmérés szerint az izraeliek 52%-a egyetért azzal, hogy az afrikaiak veszélyt jelentenek az országra. Néhányan a gazdasági és demográfiai krízist is az illegális bevándorlókra fogják, akik többnyire a Sínai-sivatagon át érkeznek, kijátszva az egyiptomi határ gyenge őrségét.

Az elmúlt hónapok során több bevándorlók elleni tüntetés is volt Izraelben, legutóbb Tel-Avivban. Az összecsődült emberek közül sokan azzal vádolják az afrikaiakat, hogy “lopni és erőszakolni” jönnek Izraelbe, és azt javasolják „ki kell füstölni őket” illetve “mérget kell tenni az ételükbe”, adta hírül a Ynet News.

Pedig Afrika szerte milliók tartják magukat zsidónak

David Gez rendőrparancsnok ugyanakkor elismerte, noha a hírek másról szólnak, valójában Tel-Aviv déli részein, ahol a bevándorlók élnek, a bűnelkövetések száma sokkal kisebb, mint az izraeliek között. Ettől függetlenül az izraeliek többsége a bevándorlók ellen van és több támadást is indítottak ellenük.

Múlt csütörtökön egy eritreai bevándorló otthonát gyújtották fel Jeruzsálemben. A rendőrség szerint a három sérültet követelő támadás rasszista indíttatású volt. Egy eritreai férfi égési sérüléseket szenvedett, egy terhes nő és a férje füstmérgezést kapott. Azok az izraeliek, akik valódi kommunikációt folytatnak a menekültekkel, szégyellik magukat a támadások miatt.

David Blum, az eilati Isrotel Hotel igazgatója a következőket nyilatkozta: “Többségük iskolázott ember, akik egy véres háború elől menekültek el otthonról. Több nyelven beszélnek, többségükben keresztények és legjobb tudásuk szerint, méltósággal végzik el munkájukat“.

Dr. Shalva Weil, az Ethiopian Jewry of Hebrew University antropológusa egy egészen más “fenyegetésre” hívja fel a figyelmet. Weil szerint az elmúlt 15 év során egyre több afrikai fedezi fel újra “zsidó örökségét”. Mint elmondta: “az izraelieknek fontos megérteniük, hogy Afrika szerte milliók tartják magukat zsidónak. Véleményük szerint ők az elveszett törzsek gyermekei és biztosak abban, hogy az Ígéret Földje csak rájuk vár”.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2022. augusztus
h k s c p s v
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031