Elszaporodtak a kóbor macskák Jeruzsálemben

A szemétben keresnek ennivalót maguknak a túlszaporodott macskák Izraelben. A problémával már a legfelsőbb bíróság is foglalkozott.

A helyiek már észre sem veszik, az Izraelben járó idegeneknek azonban feltűnik a Jeruzsálemben kukázó rengeteg macska. Az állatok így próbálnak élelmet szerezni maguknak. Egy helyi állatorvos a Kossuth Rádiónak elmondta: előfordult, hogy kártevőként tekintettek a négylábúakra, akiket ki akartak irtani. A szakember szerint ez hiba lenne, hiszen a macskák nélkül elszaporodnának a patkányok és egerek a térségben, és betegségeket terjesztetnének.

Tel-Avivban ezért a városháza utasítására ivartalanítják az állatokat, így próbálják a megfelelő szinten tartani a populációt. Elszállítani és elaltatni azonban nem lehet őket, de az ivartalanítás sem megoldás, mert az állatorvosok képtelenek felvenni a tempót a macskák szaporodási ütemével. A négylábúak elég élelmet találnak a kukákban, így számuk folyamatosan nő.

Állatvédő szervezetek kérésére már a legfelsőbb bíróság is foglalkozott a kérdéssel. Megtiltották, hogy elaltassák az állatokat, és elszállítani sem lehet őket eredeti helyükről. A problémát tömeges ivartalanítással lehetne kezelni, ám egyelőre nem sikerült megakadályozni a túlszaporodást. Ez természetesen a macskáknak sem jó, hiszen lakóhelyük és vadászterületük csak korlátozott számú állatot képes eltartani.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?