X-rab: lassan oszlik a homály

Az X-rab: a világlapok csak így nevezik a számos nevet viselt, és egy izraeli börtönben öngyilkosságot elkövetett fiatalembert, akinek személye, tettei, fogvatartásának és öngyilkosságának oka körüli homály nagyon lassan oldódik.
Ben Zygier 1976-ban született Melbourne-ben, jómódú, a helyi zsidó közösségben vezető szerepet betöltő szülőktől.
A 2000-es évek elején úgy határozott, hogy Izraelbe költözik. Az izraeli és külföldi lapok róla szóló cikkei megegyeznek abban, hogy egy kibucban telepedett le, majd katonai szolgálata letöltése után szolgálatra jelentkezett a Moszád, az izraeli külső titkosszolgálat soraiba. A lapok információi szerint a hírszerzési intézmény által egy Európában üzemeltetett “Strohmann”-vállalathoz került, ahonnan olyan, Izraellel ellenséges országokba is ellátogatott, mint Irán, vagy Libanon. Hogy ott mit tett, azt a hírforrások nem részletezik.

Ausztrália törvényei lehetővé teszik, hogy állampolgárai akár évenként nevet változtassanak, és a változtatásokat rendre bevezettethessék személyi okmányaiba, így útleveleikbe is. Ez talán közrejátszott abban, hogy a “cég” alkalmazta.

Izraelbe 2010 elején került vissza. Hogy pontosan milyen körülmények között, ugyancsak nem egészen világos. Nem zárható ki, hogy Mordecháj Vaanunuhoz hasonlóan, nem saját akaratából, ugyanis jelzett időpontban már az Ajalon börtön foglya volt.
Az ABC ausztráliai televíziós hálózat értesülése szerint ugyanabban a magáncellában őrizték, ahol korábban Jigál Amirt, Jichak Rabin miniszterelnök gyilkosát. A bekamerázott, 24 órán át őrzött cella “öngyilkosság-biztos”, ezért Ben Zygier őrizetbe vétele éve, 2010 decemberében a nem kamerázott mellékhelységben akasztotta fel magát. Földi maradványait szülővárosában helyezték örök nyugalomra.
Ausztrália hatóságai tudtak őrizetbe vételéről, számos, a titkosszolgálaton kívüli izraeli tényező is, de a 34 évet élt fiatalember tragédiával végződő kalandjáról egészen a közelmúltig senki sem beszélt. Ügyét először a fent említett ABC televíziós hálózat szellőztette meg.
A pénteki izraeli lapok szerint Zygiert “egy perccel az előtt vették őrizetbe, hogy fecsegett volna”. Hogy miről – nem tudható.
Egy kuvaiti lap szerint Zygier egyike volt azoknak az ausztráliai útlevéllel rendelkező Moszád-ügynököknek, akik 2010. januárjában, egy Dubaj-i szállodában merényletet követtek el Mahmud el-Mabhuh ellen, aki a Hamasz terrorszervezet katonai szárnyának az alapítója volt. Dubaj rendőrfőnöke cáfolta ennek lehetőségét. H.L.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?