„Ha leszállítják az orosz rakétákat, tudjuk, mit kell tennünk”

Mose Jaalon izraeli védelmi miniszter szerint az orosz S-300-as rakétakomplexumokat még nem szállította le Oroszország a szíriai rezsimnek. „De ha mégis, akkor tudni fogjuk, mi a teendő” – mondta. Moszkva ezzel szemben azt kommunikálja, hogy le fogja szállítani a rakétákat, mert azok “stabilizáló tényezők” lehetnek a konfliktusban. Vlagyimir Putyin orosz államfő pedig korábban azt mondta, hogy már leszállították.
Juval Steinitz a külügyi kapcsolatokért felelős izraeli miniszter kedden arra figyelmeztetett, hogy az orosz S-300-as légvédelmi rakétákat a szíriai rezsim akár arra is felhasználhatja, hogy utasszállító repülőgépeket lőjön le Izrael területe fölött. Steinitz bírálta Oroszországot, mert Moszkva, annak ellenére, hogy Basár el-Asszad elnök mészárolja saját népét, „támogatja a brutális rezsimet” a rakétaeladásokkal.Steinitz szerint a fejlett fegyverek „rossz kezekbe” kerülhetnek, és könnyen Asszad szövetségeseihez, akár Iránba is, eljuthatnak. Közlése szerint Izrael továbbra is igyekszik meggyőzni Oroszországot, hogy függessze fel az S-300-as rakétarendszerek értékesítését Szíriának.

Mose Jaalon izraeli védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy az orosz rakétákat még nem szállították le Damaszkusznak. Hozzátette: „remélem, hogy nem is fogják. De ha mégis megtörténne, tudjuk, mi a dolgunk” – közölte a védelmi miniszter.

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov ezzel szemben azt mondta, Oroszország kész leszállítani a rakétákat, hogy ezzel riasszon el egy külföldi intervenciót Szíriában. Rjabkov szerint az orosz rakéták „stabilizáló tényezők” lehetnek, eltántorítva bizonyos „forrófejű” hatalmakat, hogy beavatkozzanak a konfliktusba.

atv.hu / BBC / JPost

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?