Újabb áldozatok a Sínai-félszigeten

Az egyiptomi hadsereg és a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt támogató iszlamisták közötti összecsapásokban legkevesebb négyen vesztették életüket az elmúlt 24 órában.

Legkevesebb négyen vesztették életüket és tizenöten megsebesültek az elmúlt huszonnégy órában a Sínai-félsziget északi részén az egyiptomi hadsereg elleni támadásokban – közölték kedden orvosi és biztonsági források.

Egy egyiptomi katona meghalt, ketten megsebesültek, amikor támadás ért egy katonai ellenőrző pontot az el-Arís kikötőváros közelében lévő repülőtérhez vezető úton. Ismeretlen fegyveresek meggyilkoltak egy katonát Iszmáilíja városa közelében, hárman megsebesültek. Emellett ketten vesztették életüket Bir-el-Abdban az egyiptomi hadsereg és a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt támogató iszlamisták közötti összecsapásokban.

Az egyiptomi belügyminiszter elleni múlt heti merényletkísérlet után Egyiptom az utóbbi napokban szorosabb ellenőrzés alá vonta a Sínai-félszigetet. A hivatalos adatok alapján huszonkilencre nőtt a halálos áldozatok száma a gyanúsított iszlamista fegyveresek közül, amióta szombaton az egyiptomi hadsereg fokozott támadást indított a térségben.

A múlt csütörtökön gépkocsiba helyezett pokolgép robbant fel a Mohamed Ibráhim egyiptomi belügyminisztert szállító konvoj mellett Kairóban, de a támadásban senki nem sebesült meg. Az Anszár Bét al-Makdisz elnevezésű csoport vasárnapi közleményében azt állította, hogy ők állnak a belügyminiszter elleni pokolgépes támadás mögött. A szervezet újabb merényleteket helyezett kilátásba a belügy- és a védelmi miniszter ellen.

A Sínai-félszigeten az iszlamista Mohamed Murszi elnök július 3-i megbuktatása óta megsokszorozódtak az egyiptomi hadsereg elleni merényletek. A Sínai-félszigetet többségében beduinok lakják, akiknek régóta feszült a viszonyuk az egyiptomi központi hatalommal. A területen több iszlamista szervezet bázisa is található. Egyiptom Murszi megbuktatása óta igyekszik lezárni a Sínai-félszigetet a Gázai övezettel összekötő csempészútvonalakat is.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2019. április
h k s c p s v
« feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930