Izraeli cowboyok – ez nem western!

A Golán Fennsík mélyén egy csapat izraeli a maga módján munkálja meg a földet. Ezek a modern cowboyok szabadon tartják a marhacsordákat. Viszont nem akarják, hogy összekeverjék őket a Túl a barátságon című film-típusú cowboyokkal.

undefined

„A média mindig szeretne minket úgy beállítani, mintha amerikai módra lennénk cowboyok, holott mi a Közel-Keleten élünk”, mondta Erez Ashtamker vezető farmer.

Egy másik gazdálkodó, Shay Zerbib még hozzáteszi, hogy nekik megfelel a baseball sapka és a bakancs is.

„Mi izraeli cowboyok vagyunk”, hangsúlyozza.

Számukra a földdel való foglalatosság a hazájuk és az állatok szeretetét egyaránt jelenti.

„Ez a cionizmussal kezdődött”, magyarázza Zerbib. „héberül a boker szót használjuk a cowboyra, amely egy olyan emberre utal, aki vigyáz a nemzet földjére. Mert az igazság az, hogyha mi nem telepszünk le itt, akkor valaki más fog.”

undefined

A föld védelmén kívül jobb minőségű életet nyújtanak az állatoknak, eltekintve attól, hogy ezek az állatok is a vágóhídon végzik.

„Nagyjából 1500 dollárért értékesítjük őket, de addig nagy gondot fordítunk rájuk”

Jelenleg az izraeli marháknak kevesebb, mint 7%-a van szabadon tartva, ezért nagy kincsnek számítanak az itteni cowboyok.

Ráadásul versenyezniük kell a gazdaságokban felnevelt és az import marhákkal. Ennek ellenére Ashtamker semmit nem változtatna a saját állattartási módszerén. „Mi nem a pénzért csináljuk”, mondja, és kiemeli, hogy izraeli cowboynak lenni mindenekelőtt egy életformát jelent.2

2

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

11

11

Forrás: jspace.com, Kibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Vélemény, hozzászólás?