Izrael tanulmányozza a kvartett tárgyalási javaslatát

MTI    2011. szeptember 24. 08:52

Izrael tanulmányozza a kvartett új javaslatát a palesztinokkal való tárgyalások újrafelvételére – közölte egy neve elhallgatását kérő magas rangú izraeli tisztségviselő pénteken.

 

Az izraeli és palesztin fél között közvetítő ”kvartett” – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – képviselői pénteken azt javasolta, hogy a felek egy hónapon belül üljenek össze és dolgozzák ki a tárgyalások menetrendjét és módszertanát, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, s 2012 végéig kössék meg a végleges békeszerződést.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló felszólította Izraelt, hogy ragadja meg a kvartett által felkínált alkalmat, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Erekát a zsidó telepek építésének felfüggesztését szorgalmazva közölte, hogy a palesztin vezetés tanulmányozni fogja a kezdeményezést, miután az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról New Yorkból visszatér Rámalláhba delegációja.

A kvartett azt is javasolta, hogy tartsanak Moszkvában nemzetközi értekezletet a tárgyalások alakulásának elemzésére a “megfelelő pillanatban”. Összehívják a palesztinoknak adományozó országok tanácskozását is egy későbbi időpontban.

Dacolva a nemzetközi nyomással Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az ENSZ-tagfelvételi kérelmet.

A Közgyűlés általános vitájában Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli-palesztin válság rendezésére vonatkozó nemzetközi megállapodások tiszteletben tartását és a megszállt területeken létesített zsidó telepek további bővítésének azonnali leállítását szabta az izraeli-palesztin béketárgyalások felújításának feltételéül, Netanjahu viszont azonnali és feltétel nélküli egyezkedést ajánlott.

A kvartett hetekig tartó egyeztetés után négy órával a palesztin kérelem benyújtása után hozta nyilvánosságra újabb kezdeményezését. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felszólította az izraeli és a palesztin felet, hogy fogadják el a javaslatot és térjenek vissza a közvetlen tárgyalásokhoz.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?