27 éves a „ZAKA” mentőegység, kik ők?

ZakaAmbulance

Terrorcselekmények idején, a mentőautók és a rendőrségi járművek mögött, de sokszor előttük megszólalnak a „ZAKA” mentőegység szirénái is.

Kik ezek a szakállas, pajeszos ortodox zsidó emberek, akik önkéntesként vesznek részt a sebesültek mentésében, a halottak azonosításában, a szétszóródott emberi testrészek, végtagok összegyűjtésében?

A név héber kezdőbetűinek értelmezése: katasztrófák áldozatainak azonosítása.

Az alapítvány tulajdonképpen véletlenül, de szükségszerűen jött létre. 1989. júliusában terroristák felrobbantották az utasokkal teli 405-ös autóbuszt. Ortodox vallásos emberek segédkeztek a mentési munkában, különös tekintettel a felrobbant utasok testrészeinek azonosításában, amely elengedhetetlen fontosságú az áldozatok temetésénél.

Így kezdődött.

1994. április 13-án, az Emlékezésnap előestéjén egy öngyilkos merénylő a Hadera-i központi autóbusz végállomáson egy autóbuszban felrobbantotta magát. Öt halottja és 30 sebesültje volt az esetnek. Akkor derült ki, hogy a rendőrség feladata kimerül az esemény körüli teendőkben, de nincs felhatalmazása, megfelelő embere és eszköze sem, hogy az áldozatokat, illetve azok testrészeit a vallási előírásoknak megfelelően kezelje. Hirtelenében riasztották Ansel Friedman rabbit és néhány haredi társát a haifai Ramat Vizsnyic vallásos negyedből. Ők végezték el a fájdalmas munkát. Akkor döntöttek úgy a haifai rendőrség parancsnokai, hogy a rendőrség alá rendelt polgárőrség keretében különleges önkéntes egységként megalakítják a csoportot.

Hivatalos mentőalakulattá váltak. Ansel Friedman rabbi lett az egység parancsnoka.

Gyakorlatokon, kurzusokon vettek részt. Sajnos, az elmúlt évek során egyre inkább szükség lett a munkájukra, odaadásukra. A haifai alakulathoz hasonlóan az egész országban, a polgárőrség mellett létrejöttek a ZAKA egységek.

2000 szeptemberétől, a második intifáda idején drámaian megnőtt a ZAKA szerepe és ennek megfelelően a létszáma is. Az öngyilkos merényletek sokasodása miatt egyre több önkéntes vállalta magára az áldozatos, nem mindennapi munkát.

2005-ben a ZAKA újabb alakulattal bővült. A tel-avivi tengerparton egy férfi belefulladt a tengerbe. Nagy erőkkel keresték a holttestet. Ekkor döntötték el, hogy a ZAKA-n belül egy búváregységet is létrehoznak.

A ZAKA önkénteseihez kapcsolódik egy, a nemzetközi sajtóban is nagy port felvert esemény. Hágában, a bíróság épülete előtt tüntettek, ahol a palesztin terroristák tetteit próbálták elfogadtatni. Egy felrobbantott autóbusz maradványait vitték magukkal abban a reményben, hogy a bírák általa megismerik az érem másik oldalát is. Később az autóbuszroncs, és a tüntetésről készült fényképek eljutottak Washingtonban is, hogy az Egyesült Államok közvéleményét a palesztin terror ellen hangolják.

A szervezet történetéhez tartozik a következő esemény is. Néhány nappal ezelőtt Yehuda Meshi-Zahav rabbit, a ZAKA elnökét fogadták Tel Avivban, az Egyesült Államok nagykövetségén. A fogadáson megjelent az Egyesült Államok ENSZ nagykövetasszonya abból az alkalomból, hogy az izraeli önkéntes alapítvány hivatalos tanácsadó és megfigyelő státuszt kapott az Egyesült Nemzetek Világszervezetében.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2022. január
h k s c p s v
« jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31