“Véget kell vetni az erőszaknak!” Élesen bírálta Biden a palesztin vezetést

Bírálta a palesztin vezetést szerdán Jeruzsálemben Joe Biden amerikai alelnök, mert nem ítélte el az izraeliek elleni legutóbbi késes támadásokat, amelyben megöltek egy amerikai diákot és egy háborús veteránt.

Biden, aki kétnapos látogatásra érkezett a térségbe, azt követően nyilatkozott, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártja az interneten egy közleményében magasztalta az elkövetőt.

Kedden Jaffában késeléses merényletsorozatot követtek el. Az amerikai alelnök elmondta, hogy felesége és unokái éppen a közelben, a tengerparton egy étteremben vacsoráztak a merénylet idején, amelyben a halálos áldozatok mellett egy tucatnyi izraeli megsebesült, köztük civilek és rendőrök.

Abbász pártja a Twitter közösségi portálon egy karikatúrát adott közre, amelyen egy ember kést tart Izrael és a palesztin megszállt területek térképe felett, és a rajz melletti szövegben hősnek és mártírnak nevezték a támadót.

Joe Biden és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közös sajtóértekezletén nagy elismeréssel beszélt a merénylet 28 éves amerikai áldozatáról, Taylor Force-ról, az amerikai Vanderbilt Egyetem hallgatójáról, a West Point-i katonai akadémia végzőséről, aki többször szolgált Afganisztánban és Irakban.

Biden hangsúlyozta, véget kell vetni az erőszaknak és annak is, hogy nem ítélik el a véres cselekményeket.

Az alelnök, aki később palesztin vezetőkkel is tárgyal, elismerően szólt Netanjahu kormányfőhöz fűződő több évtizedes kapcsolatáról, egyben ismételten megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt.

Egyes források szerint Biden azért utazott a térségbe, hogy új lendületet adjon a palesztin-izraeli béketárgyalásoknak. Ő maga ugyanakkor azt mondta, hogy nem hozott magával ilyen tervet. Az izraeli kormányfőre utalva azt mondta: “csak azért jöttem, hogy beszéljek egy baráttal”.
Nem sokkal azelőtt, hogy Netanjahu és Biden tárgyalóasztalhoz ült, két palesztin lövöldözni kezdett Jeruzsálemben, de a rendőrség agyonlőtte őket.

atv.hu / MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?