Válságban a koalíciós megbeszélések ♦ Lieberman feltételhez köti a csatlakozást ♦ Bennett is követeléssel lép fel

Órákkal az új kormánykoalíció megalakulása, és Lieberman tervezett honvédelmi miniszterré történő kinevezése előtt a “Jiszráél béjténu” (Izrael az otthonunk) vezetője kijelentette: csak abban az esetben hajlandó csatlakozni a koalícióhoz, ha Netanjáhu teljesíti az általa követelt rendkívüli nyugdíjrendezést is.
A jobboldali párt csatlakozási feltétele a terroristákra kiszabandó halálbüntetés, a honvédelmi tárca és egy nyugdíjreform volt. A párt régebben követelte az egyenlő honvédelmi teherviselést is, azaz az ultraortodox, “chárédi” fiatalok kötelező katonai szolgálatának bevezetését, amely alól nemzedékek óta automatikus felmentést kapnak.
A főként oroszajkú olék által támogatott párt azt követeli, hogy az 1990 után a volt Szovjetunióból alijázott polgárok nyugdíját emeljék, miután nincs elegendő munkaviszonyban töltött évük a nyugdíjazáshoz.
Mose Kahlon pénzügyminiszter azonban ellenzi, hogy az esetleges nyugdíjrendezés csak az említettekre vonatkozzon.
“Kompromisszumot kötöttünk a terroristák halálbüntetésével és a vallásosokkal kapcsolatban, de a honvédelmi minisztériumról és a nyugdíjrendezésről nem mondunk le” – nyilatkozta Lieberman hétfőn.
Netanjáhu miniszterelnök a honvédelmin kívül a befogadási tárcát is felajánlotta a “Jiszráél béjténu” pártnak.
Naftali Bennett közoktatási miniszter ahhoz a feltételhez köti beleegyezését a kormányváltozásokhoz, hogy a miniszterelnök nevezzen ki külön hivatalt, amely a kabinet tagjait percről percre tájékoztatná háború esetén. A jobboldali, nemzeti-vallásos miniszter ezzel a változtatással azokat a hibákat gondolja kiküszöbölni, amelyek mind a második libanoni háború (2006), mind a Szilárd sziklaszirt (Cuk éjtán, 2014) hadművelet során felmerültek, miután a kormánytagok egyes kritikus fordulatokról későn értesültek.
Izraeli Hírlevél – Halmos László , FORRÁS: YNET HÍRPORTÁL; AZ IZRAELI RÁDIÓ HÍREI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?