Az izraeli Negev-sivatagban épül a világ legmagasabb tornyos naphőerőműve

Naphőerőmű a sivatagban

Madarak ezreit pusztítja el az amerikai Ivanpah telep
Az izraeli Negev-sivatagban épül a világ legmagasabb tornyos naphőerőműve, amely 55 ezer darab, egymillió négyzetméternyi összfelületű, távirányítással vezérelt tükörről odasugárzott napenergiából állít majd elő elektromos áramot. Ha elkészül, másfélszer nagyobb lesz vetélytársainál.

A Negev-sivatagban keményen dolgoznak a mérnökök, hogy tartani tudják a 2017 végére tervezett átadást. A tükrök szerelésén túl a 240 méter magas Ashalim-toronyra koncentrálnak – ami nagyobbra nő a párizsi Montparnasse-toronynál, de a londoni Uborkát, azaz a Gherkint is messze túlszárnyalja.

A rozsdamentes acéllal fedett, szögletes torony több tucat kilométeres távolságból is kivehető lesz. Az eddig használtnál háromszor nagyobb tükröket elektronika mozgatja – nem kábeleken, hanem wifin küldik az információkat –, hogy azok a napraforgóhoz hasonlóan folyamatosan kövessék a Nap mozgását.

A hírhedt kaliforniai bázis

Forrás: Reuters

A hírhedt kaliforniai bázis

Az 55 ezer tükröt úgy szabályozzák, hogy a napfény a torony tetején található, villanykörtéhez hasonló kazánra vetődjön. A kazánban lévő víz 600 Celsius-fokosra hevül, a gőzt a torony tövénél elhelyezett turbinára vezetik.

http://izraelben.com/wp-content/uploads/2016/06/2.jpg

(A félmilliárd eurós beruházást az amerikai General Electric, a francia Alstom és egy izraeli befektetési alap finanszírozza.) Az izraeli kormány 2013-ban írta ki az erőmű építésére a pályázatot és azt vállalta, hogy 25 éven keresztül garantáltan átveszi az itt termelt elektromos energiát – amivel két legyet üt egy csapásra: csökkenti az ország energiafüggőségét és növeli a megújuló energia arányát. A 121 megawatt teljesítményű fejlesztés Izrael energiaigényének 2 százalékát biztosítja, ami egy 110 ezres város ellátására elegendő. A nyolcmillió lakosú ország deklarált célja, hogy 2020-ra energiaigényének 10 százalékát megújuló forrásokból biztosítsa. „Számítások szerint ha napelemekkel fednék be a Negev-sivatag 4 százalékát, Izrael teljes elektromosenergia-igényét fedezni tudnák” – mondta az AFP-nek Eitan Parnass, a helyi Zöldenergia Szövetség vezetője.

Tornyos naphőerőművek épültek már Marokkóban, Dél-Afrikában és Kaliforniában – a Mojave-sivatagban húzták fel a hírhedt Ivanpah naperőművet. Az elvileg 3922 megawatt kapacitású amerikai telep 173 ezer ívelt tükre három, egyenként 150 méter magas toronyra koncentrálja a napsugarakat. Itt is óriási bojlerben forralják a vizet és gőzturbinával termelik az áramot, de messze nem annyit, amennyit eredetileg reméltek. 2014-ben a tervezettnek alig a felét, 2015-ben a kétharmadát állították elő. Ellenben évente mintegy 3500 madarat pusztít el a bázis, amit azzal magyaráznak, hogy a tükrök és a tornyok között helyenként 500 fokosra felhevülő levegőbe berepülő szárnyasok lénye­gében megsülnek.

Marokkóban egy ennél is nagyobb naperőművet építenek. A Noor névre keresztelt, Ouarzazate város közelében formálódó rendszer jelenleg 160 megawatt elektromos energiát termel, de 2020-ra a kapacitása meghaladja az 580 megawattot. A Noor nem a madárgyilkos konstrukciót alkalmazza. Az afrikai országban a parabolatükrökkel összegyűjtött fény a tükrök fókuszában elhelyezett csőben lévő folyadékot – Marokkóban sóolvadékot – melegíti fel.

A felhevített sóolvadék segítségével gőzt állítanak elő, ez forgatja az áramtermelő turbinákat. A Nemzetközi Energiaügynökség úgy becsüli, hogy 2050-re a világ energiatermelésének 11 százalékát ilyen naperőművek állítják elő.

Különleges naperőművek nemcsak sivatagban, hanem víztározók területén is épülhetnek. Erre példa Nagy-Britannia, ahol tavaly karácsonykor adtak át egy évi 2,7 gigawattóra elektromos energia előállítására képes, vízen úszó naperőművet. A mintegy 12 ezer napelemből álló, több mint 45 ezer négyzetméteres tükörrendszer az angliai Hyde-ban 3,5 millió fontból készült el.

Hazánk, ha nem is marokkói léptékben, de folyamatosan fejleszti ezt az ágazatot. Tavaly októberben adták át az ország legnagyobb erőművét a Mátrában. A 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült, 16 megawattos teljesítményű erőmű számára az energiát 30 hektáron elhelyezett 72 ezer napelem szolgáltatja. Az innen nyert áramot a meglévő távvezeték-hálózatba táplálják, ezzel 4000 háztartást látnak el zöldenergiával. Idén februárban készült el egy másik, ezúttal 10 megawatt kapacitású naperőmű Pécsett.

A csaknem ötmilliárd forintos fejlesztés részeként – a pécsi hőerőmű egykori zagyterének rekultivált, több mint tízhektáros területén – 38 ezer napelempanelt szereltek fel a baranyai megyeszékhelyen.

Magyar Idők – Ötvös Zoltán

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?