Növekvő szekularizáció a társadalomban: Szerelmi “forradalom”/lázadás zajlik Izraelben – egyre többen utasítják el a rabbinátus előtti házasságot

Képtalálat a következőre: „rabbi wedding israel”

Egyre többen utasítják el Izraelben, hogy a monopolhelyzetben lévő ortodox rabbinátus előtt házasodjanak össze. Egy rabbi szerint ez azt bizonyítja, hogy a Főrabbinátus „a judaizmus legnagyobb ellensége”.

Az izraeli családjogi szabályok elleni „lázadás” legújabb jeleként értékeli a baloldali Haarec napilap a frissen nyilvánosságra került házasságkötési statisztikákat, amelyek rövid idő alatti, drámai emelkedést jeleznek a házasságon kívül együtt élő párok számában, jelenleg mintegy 84 ezren vannak, a házasodó zsidó párok száma 6 és fél százalékkal zuhant két év alatt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 29%-kal nőtt két év alatt a házasságon kívül együtt élő párok száma Izraelben.

Izrael jogrendje nem ismeri el a polgári házasságot, a zsidóságon belüli vallási irányzatok közül viszont egyedül az ortodox esküvőt fogadja el az állam törvényesnek. Az ortodoxia monopóliuma több ízben vezetett botrányokhoz, a legutóbbi közvetve még az amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump lányát is érintette, (mi is beszámoltunk róla)

„Izrael hivatalos, államilag kinevezett vallási establishmentje taszítja a házasságot fontolgató izraeli zsidó párokat”- értékelte az eredményeket Uri Regev rabbi, a teljes körű vallásszabadságért küzdő Hidus (Újítás) nevű civil szervezet vezetője. „Az izraeli Főrabbinátus és a rabbinikus bíróságok a judaizmus legnagyobb ellenségei”– tette még hozzá.

Egy másik civil szervezet adatai szerint a mostanában házasodó zsidó párok ötöde a monopolhelyzet ellenére sem veszi igénybe a Főrabbinátus szolgálatait, inkább megházasodnak valamilyen az állam által el nem ismert, de hozzájuk közel álló szertartás szerint és aztán kiszaladnak külföldre hivatalossá tenni kapcsolatukat – a külföldön kötött házasságot ugyanis Izrael állama is elismeri. Számosan vannak olyanok is továbbá, akik inkább egyáltalán nem teszik hivatalossá együttélésüket.

„Ironikus” Regev rabbi szerint, hogy „a Főrabbinátus közvetlen felelősséget visel azért, hogy a család intézménye meggyengült Izraelben. Világos, hogy a rabbinátus monopóliumát meg kell törni, figyelembe kell venni az izraeliek többségének akaratát, akik a polgári házasság állami elismerését szeretnék. Ezt be kell vezetni Izraelben és az összes zsidó irányzat házassági ceremóniáját is el kell ismernie az államnak”.

A Hidus egyik kutatása szerint a nem vallásos izraeli zsidók 80, az összes megkérdezett több mint 50%-a nem az ortodox rabbinátus égisze alatt kötne házasságot, ha volna választási lehetőségük.

Szintén az ortodox rabbinátus pozícióit kérdőjelezheti meg hosszabb távon egy másik hasonló témájú közvélemény-kutatás. Mivel a hagyományos zsidó házasságkötési ceremónia sokak szerint a házasodó nőket lényegében passzivitásra ítéli és leendő férjük egyfajta tulajdonának tekinti, felmerült a szertartás reformjának gondolata egyesekben és a Hidus megbízásából végzett kutatás nemrég úgy találta, hogy az izraeli zsidó lakosság 74%-a olyan esküvőt szeretne magának, amely a nemek egyenlőségét tükrözi. Nem csak a baloldali és középen álló, de a jobboldali izraeliek többségének is tetszene, ha így lenne, de még az ortodox-vallásos lakosság szűk egyharmadának sem volna ellenére egy ilyen újítás.

mazsihisz, a Haaretz.com írása alapján

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2023. június
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930