Észak-Korea tiltott nukleáris technológiával látta el Iránt és Szíriát

Észak-Korea olyan speciális acél előállításához nélkülözhetetlen technológiával látta el Szíriát és Iránt, amely rakéták, illetve urándúsításhoz használt centrifugák továbbfejlesztéséhez szükséges – írta a Háárec című izraeli napilap internetes oldala a Die Welt cikkére hivatkozva hétfőn.

Évek óta ismeretes, hogy Irán titkos kereskedelmi hálózata segítségével próbált szert tenni a  keményíthető, korrózióálló (maraging) acélra, amelynek segítségével gyorsabban, s magasabb dúsítású uránt lehet előállítani – mutatott rá a Háárec.

Szíria Phenjan segítségével egy titkos gyárat épít Homsz tartományban, amelyet egyes jelentések szerint részben Irán finanszíroz. Az észak-koreai szakemberek egyebek között a termelési folyamat betanításánál, a hulladékkezelésnél, illetve a minőség ellenőrzésnél nyújtanak segítséget Damaszkusznak. Az üzem berendezéseit már 2009-ben leszállították, és nyugati biztonsági források szerint a létesítményt 18 hónapon belül megnyithatják. A gyártósorokon nagyobb hatótávolságú rakétákhoz szükséges acélt fognak előállítani.

Az információt kiszivárogtató nyugati biztonsági források azt is elmondták, hogy Szíria valószínűleg továbbfejlesztett M-600-as rakétákkal akarja ellátni a Hezbollah libanoni szélsőséges síita szervezetet. A The Times című brit napilap szerint a közel-keleti ország korábban már szállított normál M-600-asokat a Nyugaton terrorszervezetként számon tartott Hezbollahnak.

Észak-Koreának több ENSZ-határozat tiltja, hogy bizonyos fegyvereket, vagy az előállításukhoz szükséges technológiát exportáljon.

Szíria állítólag Phenjan segítségével építette azt a komplexumot is, amelyet 2007 szeptemberében izraeli repülőgépek lebombáztak, és amely megszólalásig hasonlított egy észak-koreai plutóniumreaktorhoz. Bár Damaszkusz mindent megtett a bizonyítékok eltakarítására, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 2011. áprilisi jelentése arra a következtetésre jutott, hogy az izraeliek egy be nem jelentett nukleáris létesítményt semmisítettek meg.

MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2023. február
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728