Májusban szavazhatnak a palesztinok

Május negyedikén tarthatják meg a palesztin területeken a választásokat – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn Bécsben.

A Palesztin Hatóság elnöke az után beszélt erről, hogy találkozott Heinz Fischer osztrák elnökkel. Abbász közlése szerint az átmeneti kormány, amelynek a választásokat kell majd előkészítenie, “független”, szakértőkből álló kormány lesz. Heinz Fischer szavai szerint Abbász a találkozón kifejtette, hogy a leendő, “széles támogatásra épülő” átmeneti kormányt is Szalám Fajjádnak kell vezetnie.

A ciszjordániai autonóm övezeteket ellenőrző Fatah, illetve a Gázai övezetet ellenőrző radikális Hamász csütörtökön Kairóban partnerségi megállapodást kötött egymással és megállapodott, hogy a jövő májusban megtartják a palesztin területeken két éve esedékes választásokat. A két fél először ült tárgyalóasztalhoz egymással azóta, hogy tavasszal váratlanul megbékélési megállapodást kötöttek.

Abbász Bécsben kitért arra is, hogy a csütörtöki kairói tárgyalásokon a Hamász késznek mutatkozott a békés ellenállás mellett elkötelezni magát. Hozzátette, arról, hogy a Hamász a jövőben elismeri-e Izrael államot vagy sem, nem tud nyilatkozni.

Mint mondta, a tárgyalásos megoldás “a legmagasabb prioritást élvezi”, s nézete szerint ez nem áll ellentétben a teljes jogú ENSZ-tagságra való törekvéssel.

Fischer hangsúlyozta, hogy Ausztria minden olyan lépést támogat, amely elősegíti a tárgyalásos rendezést és a két nép két állam révén megvalósuló békés egymás mellett élését.

A bécsi találkozón megállapodtak arról, hogy magasabb szintre emelik az osztrák kormányhoz delegált palesztin képviseletet. Ennek neve a jövőben Palesztina Képviselete (Mission of Palestine) lesz majd, nagyköveti rangú vezetője a megbízólevelét az osztrák államfőnek adja át, más diplomáciai képviseletek vezetőihez hasonlóan.

Az MTI kérdésére az osztrák külügyminisztériumban kifejtették, hogy szimbolikus gesztusról van szó, amely nemzetközi jogi szempontból nem jelent változást. A bécsi palesztin képviselet jelenleg a Palesztin Képviselet az Osztrák Kormánynál és a Nemzetközi Szervezeteknél hivatalos nevet viseli, vezetője jelenleg is nagyköveti rangban van.

Fischer kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Ausztria megszavazná-e a Palesztin Hatóság felvételét az ENSZ-be. Ausztria más országokkal együtt megszavazta, hogy a palesztin területek teljes jogú tagjai legyenek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO). Miután a kérdésben nem sikerült közös európai uniós álláspontot kialakítani, Ausztria saját álláspontjának megfelelő döntést hozott – mondta Fischer. Amennyiben palesztin oldalról hivatalosan kérést terjesztenek elő a teljes jogú ENSZ-tagságra vonatkozóan, akkor először meg kell vizsgálni annak tartalmát, és közös európai állásfoglalásra kell törekedni. “Ha ilyen nem jön létre, akkor Ausztriának olyan álláspontot kell kialakítania, amelyet képviselni képes” – fogalmazott az osztrák államfő.
2011.11.28. 16:27
MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2022. augusztus
h k s c p s v
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031