„Megölik az összes zsidót” Antiszemita nagygyűlés Kairóban

Antiszemita nagygyűlést tartott Kairóban a Muzulmán Testvériség, az egyiptomi parlamenti választások egyik nagy esélyese. A szervezet egyik vezetője pedig úgy vélekedett, hogy Izrael Egyiptom egyik „legfőbb ellensége”, és a zsidók elleni harcot támogatni kell.

Szakértők szerint az egyiptomi Muzulmán Testvériség Igazság és Szabadság Pártja a hétfőn megkezdett parlamenti választásokon vélhetően többséget szerez a kairói törvényhozásban. Az iszlamista szervezet pénteken rendezte a választásokat megelőző utolsó nagygyűlését. Az eseményen több ezren gyűltek össze, és a tömeg azt skandálta, hogy „egy nap megölik az összes zsidót”, valamint háborút hirdettek Jeruzsálem „judaizálása” ellen. A nagygyűlésre apropót adott az is, hogy most került sor az 1947-es ENSZ felosztási terv évfordulójára – a nemzetközi közösség ebben a határozatában hozta létre a modern Izrael államát, de az arabok ezt nem fogadták el, és megsemmisítő háborút indítottak a zsidó állam ellen.

Az iszlamisták „kisajátították a forradalmat”

A Muzulmán Testvériség – amely többek között létrehozta a Hamasz terrorszervezetet is – az elmúlt hetekben komoly kritikákat kapott az egyiptomi katonai vezetést bíráló csoportoktól, mivel távol maradt a több tucat halálos áldozatot követelő Tahrír téri tüntetésektől. „A Muzulmán Testvériség egyre magabiztosabb, és úgy hirdeti magát, mint a nők elleni erőszak ellenzője. Közben azonban szítja a zsidók és Izrael elleni gyűlöletet” – írta az izraeli Arutz Sheva hírportál (AS). A lap hozzátette: annak ellenére, hogy a Muzulmán Testvériség pártját a szabadelvű csoportok nem támogatják, a héten mégis Egyiptom meghatározó politikai erejévé válhat azzal, hogy az egyiptomiak védelmével kampányol. „A Muzulmán Testvériség teljesen vakvágányra terelte a forradalmat. Mindent elkövettek annak érdekében, hogy kisajátítsák a forradalmat” – idézte Vael Navarát, az egyiptomi Demokratikus Front Pártjának tagját az amerikai Pittsburgh Tribune. A lapnak Azza Kamal politikai aktivista hozzátette: „a Muzulmán Testvériség nagyon opportunista. Nem érdekli őket az egyiptomi vér, csak a hatalom”.

„Izrael a legfőbb ellenség”

Dalit Halevy izraeli arabszakértő úgy vélekedett az AS portálnak, hogy a Muzulmán Testvériség már az egyiptomi választások utáni időkre készül. A szakértő szerint az iszlamista szervezet céljai között szerepel, hogy Amerika-ellenes intézkedéseket hoz, valamint támogatni fogja a palesztin szélsőségeseket az Izrael elleni terrorista háborúban. A szakértő emlékeztetett arra, hogy Abdel Rahman al-Bar, a Muzulmán Testvériség egyik vezetője, az Al-Manszúra Egyetem vallási tanszékének a dékánja a közelmúltban közölte Izrael az egyik „legfőbb ellenség”, és mint mondta, a zsidók elleni harcot támogatni kell. A Muzulmán Testvériség céljait a következőképpen definiálta: „harc a cionista-amerikai terv ellen, amely meg akarja osztani az ummát (muszlim közösség).” Hozzátette, hogy „támogatni kell a cionistákkal szembeni ellenállást Palesztinában, és máshol” és „harcolni kell a Nyugat tervei ellen, amely nyugatiasítani szeretné a muszlim világot, hogy így vesse alá uralmának”. A Muzulmán Testvériség pártja szerint a „palesztin probléma” az egyik „legkomolyabb kihívás az egyiptomi nemzetbiztonság számára”, „mivel a cionista állam rasszista, agresszív, tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik és számos háborút ’robbantott ki’ a térségben.

Az egyiptomi szélsőséges iszlamistákkal szemben azonban a palesztinok mérsékeltebben nyilatkoztak – az izraeli Chanell 10 hírcsatorna vasárnap beszámolt egy új felmérésről, amely szerint a palesztinai arabok többsége nem támogatja az Izrael-ellenes fegyveres harcot. Az ezerkétszáz megkérdezett palesztin 56 százaléka vélekedett úgy, hogy helytelen lenne az Izrael-ellenes fegyveres felkelés, 41 százalékuk pedig hozzátette, hogy a Gázai-övezetből Izrael déli városaira indított rakétatámadások rossz hatással vannak a Palesztin Hatóságra és a palesztinokra.

http://atv.hu/kulfold/20111128_megolik_az_osszes_zsidot_antiszemita_nagygyules_kairoban

2011.11.28. 12:50
atv.hu / Arutz Sheva

2 Comments

  1. Feketejanos's Gravatar Feketejanos
    2011. december 1. csütörtök    

    Az európai kereszténység most megint nagy próba előtt áll: Isten mellett, vagy ellene dönt. Ha rosszul dönt, s megint az Ördögre hallgat, úgy járhat, mint ahogy Niemöller evangélikus lelkész megjósolta még Hitler idejében: maga is pusztulásba rohan. De ugyanez érvényes a világ minden keresztényére , személy szerint is!

  2. gyverebes@gmail.com's Gravatar gyverebes@gmail.com
    2012. április 19. csütörtök    

    a Mindenható nem haggya velünk van ,ha megpróbálják szörnyű lesz a bosszú…

Vélemény, hozzászólás?

2023. március
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031