Eddig üresnek hitték a holt-tengeri tekercseket, de nem azok

2020.05.20. 17:02

A korábban üresnek hitt holt-tengeri tekercs-töredékek részletes vizsgálata meglepő eredményeket tárt fel: némelyik ősi pergamendarab betűket és szabályos vonalakat tartalmaz. Az új kutatások szerint a tekercsre a héber Bibliára való utalásokat, szentírás magyarázatokat írhattak.

Több jól megőrzött betűt fedeztek fel

A mintegy 2 000 éves holt-tengeri tekercsekre 1947 és 1956 között bukkantak rá a ciszjordániai Kumrán 11 barlangjában. A lelőhelyeken a régészek korsók, ruhák és bőrszíjak maradványait mellett üres tekercseket is találtak. Ez utóbbiakat vetette most részletes analízis alá Joan Taylor, a londoni King’s College professzora, aki

a nagyító alatt észrevette, hogy az eddig üresnek vélt dokumentumtöredéken megbújik egy héber „L” betű.

A mélyebb vizsgálat összesen négy sornyi szöveget fedezett fel, összesen 15-16 teljesen vagy részben megőrzött betűvel.


holt-tengeri tekercsekForrás: AFP/Menahem Kahana

Az egyik jól látható szó, a „Shabbat”, a héber „Sabbath”, ami arra utal, hogy ez a töredék valószínűleg Ezékiel protokanonikus ószövetségi könyvéből származik – mondta Joan Taylor.

Eddig összesen mintegy 900 tekercs került elő a több ezer darabból, amelyek anyaga többnyire pergamen és papirusz. Ezek közül száz héber nyelvű bibliai kézirat, de pokrifeket és apokaliptikus könyveket, kommentárokat, magasztaló énekeket és szektás irodalmat, Mózessel kapcsolatos fiktív történeteket és zsoltárokat is találtak.

Némely dokumentum azonban teljesen üresnek tűnt. Egészen eddig.

Multispektrális képalkotással vizsgálták meg

Az 1950-es években a jordániai kormány néhány tekercset Ronald Reednek, az angliai Leeds Egyetem bőr- és pergamenszakértőjének adományozott, hogy a kutató csapatával megvizsgálhassa azok fizikai és kémiai összetételét. Akkoriban azt gondolták, hogy ezek a tekercs-töredékek üresek, de tudományos vizsgálatokhoz kitűnően felhasználhatók.

A holt-tengeri tekercsek több témában íródtak, az Eszter könyve kivételével a teljes Ótestamentumot tartalmazza héber nyelvenForrás: Israel Antiquities Authority

Miután Reed és tanítványa, John Poole megvizsgálta a töredékeket, biztonságosan tárolták őket. Ezt a gyűjteményt 1997-ben a Manchesteri Egyetemnek adományozták, de eddig kevés figyelmet szenteltek neki.

Joan Taylor azonban most többcsatornás (multispektrális) képalkotással vizsgálta meg őket, amely az infravörös tartományra is kiterjeszti a felvételezést.

A héber “Shabbat” szó látható a jobb felső sarokban. A dokumentumdarab bal oldalán a héber “L” betűForrás: The University of Manchester

Ez a technika segít láthatóvá tenni a nehezen észlelhető írást vagy képeket, amelyeket a tekercseken rögzíthettek.
Minden tekercsen csak néhány jelzést találtunk, de azok olyanok, mint egy-egy hiányzó puzzle-darab, amely a kirakós fontos része – mondta Taylor. – Az analízis azt mutatta, hogy négy dokumentumtöredék tartalmazhat héber vagy arámi szöveget.

Ez eddig az egyetlen dokumentált eset, amikor a holt-tengeri tekercsek korábban üresnek vélt darabjai szöveget tartalmaztak.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2023. június
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930