Váratlanul Ramallahba látogatott a jordániai külügyminiszter, hogy ellenzőként az annektálásáról tárgyaljon

Rámalláhban látták a jordániai külügyminisztert – Neokohn

Váratlanul Ramallahba látogatott Ajman Szafadi, Jordánia külügyminisztere, hogy Izrael tervezett ciszjordániai annektálásáról tárgyaljon – jelentette a Haaretz című izraeli újság csütörtökön.

Egy meg nem nevezett forrás szerint a miniszter II. Abdullah jordániai király diplomáciai erőfeszítéseit képviseli, azok célja az izraeli annektálási tervekkel szemben álló palesztin álláspontot támogatása.

Az előre be nem jelentett csütörtöki látogatáson a jordániai külügyminiszter Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, és más magas rangú palesztin tisztviselőkkel találkozik Ramallahban.

Husszein al-Seik, a Ciszjordániában kormányzó palesztin Fatah párt központi bizottságának tagja és Abbasz elnök közeli munkatársa azt nyilatkozta a Haaretznek, hogy Szafadi látogatása Jordánia és a Palesztin Hatóság összehangolt erőfeszítéseinek része, amellyel megpróbálnak választ adni az izraeli annektálási tervekre.

Palesztin értesülések szerint II. Abdullah jordániai király arab országokkal, az Egyesült Államokkal, és európai országokkal is kapcsolatba lépett az izraeli elképzelések meghiúsítása érdekében.

Szafadi személyes megjelenésével a palesztin álláspontot kívánja erősíteni, s a látogatás célja az arab vezetők és különösen az Egyesült Arab Emírségek kormánya üzeneteinek átadása, miután II. Abdullah király az elmúlt néhány napban megbeszéléseket folytatott velük.

II. Abdullah több megbeszélést folytatott az amerikai kongresszus magas rangú, mindkét pártot képviselő tagjaival annak érdekében, hogy meggyőzze őket az annektálás elutasításáról. A király figyelmeztette őket, hogy az elfogadhatatlan, és aláássa a térség békéjének és stabilitásának kilátásait minden egyoldalú izraeli annektálási lépés Ciszjordániában.

Eddig Jordánia ellenezte legkitartóbban és legerőteljesebben Izrael annektálási terveit. Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek is szemben áll az izraeli tervekkel, de kevésbé, mint Jordánia, ahol a lakosság nagy része palesztin származású, vagy szoros családi kötelékei vannak palesztinokkal.

A palesztin vezetés úgy véli, hogy hatékony nyomásgyakorlás indult Jeruzsálemmel és Washingtonnal szemben, aminek célja, hogy megakadályozzák a Donald Trump béketervében Izrael számára engedélyezett ciszjordániai területi bekebelezéseket.

Közben Izraelben teljes a bizonytalanság a július 1-re tervezett annektálással kapcsolatban. Sem a hadsereg, sem az állami szervek még nem kaptak térképet a kijelölt területekről és településekről, senki sem tudja, hogy milyen mértékű lesz, és egyáltalán kiterjesztik-e ezen a napon vagy később az izraeli fennhatóságot Ciszjordánia bizonyos részeire.

Szerdán Benjamin Netanjahu miniszterelnök bemutatott Beni Ganz védelmi miniszternek számos lehetséges annektálási forgatókönyvet, köztük egy tisztán “szimbolikus” lépést is. Washington a 13-as kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint csakis akkor támogatja a területek bekebelezését, ha nemzeti konszenzus alakul ki róla, vagyis a kormányban részt vevő centrista Kék-Fehér pártot vezető Ganz is mellé áll. Ganz korábbi beszédeiben attól tette függővé az annektálás támogatását, ha az nem ássa alá Izrael diplomáciai kapcsolatait Jordániával és más arab államokkal.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2023. június
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930