Egyiptom népe elnököt választ

Sok-sok ezer éves történelme során a Nílus völgyében élő népek első ízben választanak maguk fölé vezetőt oly módon, hogy nem tudható előre, ki lesz a megválasztott. Eddig ugyanis – ha egyáltalán tartottak választásokat – az afféle komédia volt, amelynek végén a nép ügyeletes jótevője, az éppen uralmon lévő kegyelt közel száz százalékban “elnyerte” szerető népe támogatását.

Május 24-én már második napja járul az urnák elé a mintegy 53 millió választójoggal rendelkező polgár. A híradások szerint, az eddigi választásokkal szöges ellentétben, hatalmas a részvételi kedv. Sokan az éjjeli órákban helyet foglaltak a választási központok bejárata előtt, széket és elemózsiát hoztak magukkal, hogy biztosan sorra kerüljenek.

Megfigyelők szerint a 12 elnökjelölt közül egyik sem éri el az 51 százalékos többséget, ezért a következő hónapban második fordulót kell majd tartani.

 

A legnagyobb esélye a Muzulmán Testvériség, illetve az annál is szélsőségesebb iszlámista szalafista csoport jelöltjeinek van.

 

Hírportálunk nem bocsátkozik jóslásokba: az exit-pollok közzétételétől kezdve állandóan közöljük az eredményeket.

 

Mondani sem kell, Izraelben árgus szemekkel, és nem kis aggodalommal figyelik a fejleményeket. Ha a nagy déli szomszéd új urai formálisan felmondanák a békeszerződést, vagy politikájukkal okoznának nyugtalanságot a déli határon, az beláthatatlan következményekkel járhatna. A Mubarak elnök megbuktatása óta eltelt egy és negyed év tapasztalatai nem bíztatóak.

 

Több jelölt máris kilátásba helyezte az Izraellel fennálló kapcsolatok megszakítását. Talán fékezik a jövő egyiptomi politikusai harciasságát az Amerikától kapott milliárdos segélyek, és az egyiptomi hadseregnek – természetesen a béke fenntartása ellenében – nyújtott ugyancsak tekintélyes modernizációs támogatás.

 

 

Remélhetőleg a múlt sanyarú tapasztalataira is tekintettel lesznek az új elnökök és hadügyminiszterek, ha visszaemlékeznek az egyiptomi hadsereg Izrael ellen eddig vívott háborúira.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2022. augusztus
h k s c p s v
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031