Kalapáccsal és vasrudakkal vertek zsidó fiatalokat Franciaországban

Elítélte és “nagyon súlyos”, “elfogadhatatlan erőszaknak” nevezte hétfőn Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök a Lyon közelében három zsidó fiatal ellen elkövetett támadást.

A francia rendőrség vasárnap este közölte, hogy előző nap Lyon egyik elővárosában három kipát viselőt fiatalt mintegy tucatnyian kalapáccsal és vasrudakkal támadtak meg. Mindhárman rövid kórházi kezelésre szorultak: az egyiküket a koponyáján nyílt sebbel szállították el, egy másik zsidó fiatalt a tarkóján ért ütés.

“Ez nagyon súlyos. Ez elfogadhatatlan erőszak” – mondta hétfőn a kormányfő. “Szolidaritásomat fejezem ki az áldozatokkal, ez természetes” – tette hozzá. Ayrault szerint “az antiszemitizmus és a rasszizmus minden formája ellen folyamatosan küzdeni kell. Határozott fellépéssel, de az oktatáson keresztül is – hangsúlyozta. Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő több televíziónak és rádiónak is nyilatkozott az ügyben. A támadást “olyan gyalázatos cselekedetnek” nevezte, amelyet a leghatározottabb módon el kell ítélni.

“Tudom, a rendőri erőket mozgósították, hogy letartóztassák és bíróság elé vigyék a bűnösöket” – fogalmazott a kormányszóvivő. Richard Prasquier, a franciaországi zsidó intézményeket képviselő tanács (CRIF) elnöke szerint előre megszervezett támadás történt. Nem elszigetelt esetről van szó. A toulouse-i zsidó iskola elleni márciusi merénylet óta megötszöröződött az antiszemita támadások száma – mondta a zsidó vezető a France Info hírrádióban.

Az algériai származású Mohammed Merah összesen hét embert ölt meg március 11. és 19. között: Toulouse-ban és Montaubanban a francia hadsereg három katonájával végzett, majd Toulouse-ban egy motorról többször rálőtt egy zsidó iskola előtt várakozó gyerekek és szülők csoportjára, aminek következtében egy tanár és három gyermek meghalt, többen pedig súlyosan megsebesültek. Március 21-én az elkövető, aki az al-Kaida, illetve a szalafista radikális iszlám mozgalom tagjának vallotta magát, elbarikádozta magát egy lakásban. Másnap kommandósok végeztek vele.

MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2022. augusztus
h k s c p s v
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031