Martonyi János a közel-keleti helyzetről tárgyalt a palesztin külügyminiszterrel

Martonyi János a közel-keleti helyzetről tárgyalt a palesztin külügyminiszterrel

Martonyi János külügyminiszter New Yorkban megbeszélést folytatott palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival. Magyarország értékeli, hogy a palesztin fél kész egyeztetni az Európai Unióval és tagországaival a közel-keleti helyzetről .    Az ENSZ Közgyűlésének ülése alkalmával tartott találkozón Rijád al-Malki ismertette a néhány nappal korábban Izraelnek átadott palesztin javaslatcsomagot és hangsúlyozta, hogy kétoldalú megoldás szükséges a palesztin-izraeli konfliktus hosszú távú rendezéséhez.

A megbeszélésen érintették a várható kezdeményezést a palesztin státusszal kapcsolatban az ENSZ-ben – közölték. Hozzátették, a magyar és a palesztin külügyminiszter egyetértett abban, hogy csak a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások hozhatnak tartós megoldást.
Martonyi János jelezte, Magyarország értékeli, hogy a palesztin fél kész egyeztetni az Európai Unióval és tagországaival. Az uniós tagállamok külügyminiszterei intenzíven foglalkoznak a témával – emelték ki. Rámutattak, hogy Magyarország álláspontját és szavazási magatartását a későbbiekben a szövegtervezet ismeretében az uniós tagállamokkal egyeztetve fogalmazza meg.
A tárca közleményében felidézték, Martonyi János a találkozón hangsúlyozta, Magyarország érdeke, hogy méltányos és igazságos megoldás szülessen. Magyarország elkötelezett a tartós és igazságos közel-keleti béke, a szuverén, életképes és szomszédaival békében élő palesztin állam megalakítása, valamint Izrael biztonsága mellett – hangsúlyozták.
Martonyi János magyarországi látogatásra hívta meg palesztin kollégáját, és közölte, hogy a térségbe tervezett decemberi útján felkeresné a Palesztin Hatóságot is.
A palesztinok várhatóan novemberben, az amerikai elnökválasztás után ismét hivatalosan kérik az ENSZ-től, hogy a világszervezet ismerje el a palesztin államot és vegye fel tagjai közé. Amikor tavaly Mahmúd Abbász palesztin elnök benyújtotta a tagfelvételi kérelmet az ENSZ-ben, Barack Obama amerikai elnök közölte: Washington mindaddig megakadályozza a palesztin állam elismerését, amíg meg nem születik a békemegállapodás Izraellel.

http://www.breuerpress.com/2012/09/28/martonyi-janos-a-kozel-keleti-helyzetrol-targyalt-a-palesztin-kulugyminiszterrel/

 

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2023. február
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728