Amit Párizsban kérdeznek Netanjáhutól

Binjamin Netanjáhu izraeli kormányfő szerdán délben kétnapos látogatásra Franciaországba érkezett.

Francois Hollande francia köztársasági elnök a közös sajtóértekezleten kinyilvánította véleményét vendége előtt, miszerint országa Irántól konkrét tetteket követel és, hogy az Iszlám Köztársaság nukleáris fenyegetése elfogadhatatlan Franciaország számára. “Számos szankciót megszavaztunk, és, ha ezek nem hatékonyak, továbbiakat is megszavazunk” – mondta. Válaszában Netanjáhu aggodalmának adott kifejezést, mondván, hogy az eddigi szankciók éppen, hogy nem bizonyultak hatásosnak, mivel Irán fokozta atomfegyver készítésére vonatkozó erőfeszítéseit.

Hollande elnök a Palesztin Autonómiával megszakadt kétoldalú béketárgyalások újra felvételét javasolta Netanjáhunak.

Míg Izrael és Franciaország vezető államférfiai eddig csak telefonon érintkeztek, Hollande kétszer is személyesen tárgyalt Mahmud Abbász palesztin vezetővel.

HL/Izrael

Netanjáhu csütörtökön Toulouse városába látogat, ahol ez év márciusában egy muzulmán merénylő meggyilkolta a helyi zsidó iskola egyik tanárát és három tanulóját.

 

A Binjamin Netanjáhuval utazó izraeli újságírók a sajtóértekezleten a legaktuálisabb hazai kérdésekkel “nyaggatták” a miniszterelnököt, köztük a legforróbb témáról is kérdezték. Pontosan arról, hogy mi a véleménye a szóbeszédről, mely szerint Mose Kahalon miniszter, aki közölte, hogy a következő választások utáni kormányban nem kíván tevékenykedni – új pártot készül alapítani.

 

Netanjáhu válaszképpen megemlítette a népszerű politikus neki tett ígéretét, mely szerint a Likud pártban marad. “Hiszek Kahalon szavának” – mondta.

 

Megfigyelők szerint a szociális érzékenységéről ismert, szegény sorból jött észak-afrikai származású politikus nem kevesebb, mint 20 mandátumra számíthatna, amennyiben független párt élén indulna a 2013. január 22-én esedékes választásokon. (Viszonyításul: a Likud, a jelenlegi kormányzó párt legutóbbi választásokon 27 mandátumot szerzett, míg a vele közös listán induló Jiszráél Béjténu 15-öt.)

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2023. február
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728