Holt-tengeri tekercsek: furcsa pereskedés borzolja a kedélyeket

A Holt-tengeri tekercsekről zajló vita most egy furcsa pereskedés miatt került ismét a figyelem középpontjába.
A tudományos életben zajló viták a leggyakrabban elkerülik a hétköznapi közbeszédet. Miközben évek óta folyik a vita a Holt-tengeri tekercsekről, széles körben mégiscsak egy csalás következtében kezdtek róla beszélni. Norman Golb, a Chicagói Egyetem professzora majd’ tíz évvel ezelőtt valóságos tudományos botrányt kavart azzal, hogy a tekercsek kutatóit megvádolta azzal, hogy fontos információkat hallgatnak el, vagy nem megfelelőképpen értelmeznek. Most viszont a fia olyat cselekedett, amit minden hétköznapi ember megért: egy másik ember nevében írt leveleket, mindezt apja védelmében.

Furcsa pereskedés borzolja a kedélyeket. Egy fiatal, Harvardon doktorált összehasonlító irodalomtörténészt, Rafael Golbot első fokon fél év börtönre ítélt egy New York-i bíróság, mert 2008-ban Larry Schiffman néven e-mail fiókot nyitott a gmailen, majd erről a címről Schiffman nevében bocsánatkérő leveleket küldött szét. Elnézést kért egy plágiumért, mégpedig, hogy ellopta Dr. Norman Golb szellemi termékét, Holt-tengeri tekercsekkel kapcsolatos gondolatait. Rafael Golb ezekkel a levelekkel akarta felhívni a figyelmet az édesapját ért igazságtalanságra, s elégtételt akart venni sérelmeiért. Még ha jogerőre emelkedik is az ítélet, s a fiatal tudós börtönbe kerül, úgy tűnik, elérte célját, a tudományos világ felfigyelt a Golb-Schiffman viszályra.

Az első Holt-tengeri tekercseket 1947-ben a kumráni barlangokban találták meg, majd újabb és újabb ókori iratok kerültek elő. Az első tekercsek nyomán egészen az 1970-es évekig tudományos közhely volt, hogy egy korai kereszténységre emlékeztető, talán annak ősét jelentő esszéneus szekta iratairól van szó. Norman Golb azonban szembement a tudományos élet megdönthetetlennek vélt tételével, és olyan kérdéseket vetett fel, mint például, ha cölibátusban éltek az esszéneusok, akkor miért találtak Kumrámban eltemetve nőket, és a több mint nyolcszáz szövegben miért csak elvétve szerepelnek az esszéneusok aszketikus elvei, és miért nem eredetiek, hanem főleg másolatok az iratok, ha egy ottani közösség iratai lennének. A régészeti bizonyítékok is inkább utalnak erődítményre Kumrámban, mint hétköznapi életet szolgáló településre.

Golb 1985-ben Ki rejtette el a Holt-tengeri tekercseket címmel cikket jelentetett meg egy tudományos folyóiratban. Feltételezése szerint a jeruzsálemi szent iratok másolatait rejtették el korabeli értelmiségiek a Holt-tengernél. Az eddig esszéneusoknak tulajdonított szövegeket is egy farizeus zsidó csoportnak tulajdonította a tudományos konvenciókat alaposan felrúgva Golb. Tételei miatt számkivetett lett a tudóstársadalomban, miközben nézetei szép lassan beszivárogta, sorra igazolták azokat történeti és régészeti úton, s ma már a tudományos élet, köztük Schiffman professzor a tudomány fő áramában is átvette gondolatait – persze forrásmegjelölés nélkül. Ezen háborodott fel a történész fia, s ezért küldte Schiffman nevében a plágiumról valló leveleket, ami miatt lehet, hogy börtönbe kerül, de úgy tűnik, valóban megkezdődhet általuk édesapja tudományos rehabilitálása is.

Forrás: Kossuth Rádió, Szombat reggel | 2013. február 10. vasárnap 08:11 |

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2023. február
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728