Vasárnap kezdődik Jeruzsálemben Avigdor Liberman volt külügyminiszter csalási pere

Izrael-kormány-per
Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem, 2013. február 15., péntek (MTI) –  Vasárnap kezdődik a csalással és hatalommal való visszaéléssel vádolt Avigdor Liberman volt izraeli külügyminiszter pere a jeruzsálemi polgári bíróságon, s a per végéig médiaértesülések szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök megőrizheti magának a külügyi tárcát.

A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján ugyanis Liberman nem lehet miniszter, amíg vád alatt áll.
Liberman az egyik izraeli tévécsatornának néhány napja azt nyilatkozta, hogy egyetért Netanjahu eljárásával, amely szerint a bíróság esetleges felmentő döntése után ismét elfoglalhatja az előző kormányban már betöltött külügyminiszteri tisztséget.
A Háárec című izraeli napilap pénteki számában több jogi szakértő véleményét is kikérte ebben a kérdésben, akik jogi szempontból egyöntetűen elfogadhatónak tartották a tárca megőrzését Libermannak, bár többek szerint politikailag mégis bajos Netanjahu elgondolása.
    A Liberman-per várhatóan csak akkor érhet gyorsan véget, ha vádalkut kötnek a politikussal. (A politikust azzal vádolják, hogy törvénytelenül segítette egy diplomata karrierjét.) A Háárec szerint ellenkező esetben elhúzódhat a per, és Izraelnek nem lesz „főállású” külügyminisztere egy igen bonyolult időszakban. Kormányfői teendői mellett ugyanis Netanjahu csak korlátozott időt szentelhet erre a feladatra.
Ez még akkor is gondokat okozhat, ha a sajtóba kiszivárgott módon Cipi Livni centrista pártja, a Tnua (Mozgalom) végül belép az új kormánykoalícióba, és Netanjahu kinevezi Livnit a palesztin tárgyalások ügyében eljáró miniszternek.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2023. február
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728